Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Διαιτα για τη νοσο του Meniere και τον ενδολεμφικο υδρωπα (μερος β)

Membranous-Labyrinth-scd
Φυσιολογικός μεμβρανώδης λαβύρινθος

Διατεταμένος μεμβρανώδης λαβυρινθος. Νόσος του Meniere' ή ενδολεμφικός ύδρωπας

Συνεχίζοντας από το μέρος α...

Διατροφικοί στόχοι

Θεραπευτικός στόχος είναι η εξασφάλιση σταθερής σχέσης στα επίπεδα αίματος – υγρών του σώματος ώστε οι δευτεροπαθείς διακυμάνσεις των υγρών στο έσω αυτί να αποφεύγονται. Ο στόχος μας λοιπόν είναι, η ισορροπημένη διανομή υγρών και τροφής μέσα στην ημέρα και από ημέρα σε ημέρα. Τρώτε περίπου την ίδια ποσότητα φαγητού σε κάθε γεύμα και μη παραλείπετε γεύματα. Αν τρώτε snacks ενδιάμεσα των γευμάτων φροντίστε να τα τρώτε την ίδια ώρα.

  1. Αποφύγετε τροφές και ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων αλατιού διαταράσσει τη πίεση στην ενδολέμφο (υγρό στο έσω αυτί) και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σας. Στοχεύστε σε μια δίαιτα πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής άλεσης και φτωχή σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα, καταψυγμένα ή κατεργασμένα. Μια δίαιτα κατανάλωσης 2 γραμμαρίων νατρίου, είναι συνήθως αυτό που προτείνουμε. Ένα κουτάλι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι περιέχει περίπου 2 γραμμάρια νατρίου. Σημειώστε ότι το νάτριο δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το χλωριούχο νάτριο δηλαδή με το αλάτι που τρώμε και η προτεινόμενη δόση δεν είναι δυο γραμμάρια αλάτι, αλλά 2 γραμμάρια νατρίου που περιέχονται σε ποσότητα άλατιού, περίπου όση είναι το κουταλάκι του γλυκού.
  2. Πίνετε επαρκείς ποσότητες υγρών καθημερινά. Νερό, γάλα, χυμούς φρούτων χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Φροντίστε να αναπληρώνεται τη ποσότητα των υγρών που χάνετε από σωματική άσκηση ή υψηλές θερμοκρασίες πριν δημιουργήσουν στέρηση στον οργανισμό σας. Οι ενήλικες πρέπει να προσέχουν όταν πίνουν γάλα γιατί συχνά προκαλείται δυσανεξία και αλλεργία.
  3. Αποφύγετε τροφές και ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως τα είδη του καφέ, τσάι, σοκολάτα κλπ. Η καφεΐνη έχει διεγερτικές ιδιότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Επίσης η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τις εμβοές. Μεγάλες ποσότητες καφεΐνης προκαλούν ημικρανία. Η σοκολάτα θεωρείται επίσης ότι μπορεί να προκαλέσει ημικρανία.
  4. Περιορίστε την λήψη οινοπνευματωδών ποτών σε ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα την ημέρα.
  5. Αποφύγετε τροφές που περιέχουν MSG (monosodium glutamate). Ουσία που συνήθως περιέχεται σε προπαρασκευασμένα τρόφιμα και στην κινέζικη κουζίνα. Μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε ορισμένους ασθενείς ενδεχομένως γιατί προκαλεί ημικρανία που συνδυάζεται με ίλιγγο και επειδή περιέχει νάτριο.

Φαρμακευτικοί παράγοντες

  1. Αποφύγετε την ασπιρίνη και φάρμακα που περιέχουν ασπιρίνη. Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει εμβοές. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη όπως το ibuprofen ή το naproxen πρέπει να αποφεύγονται όταν είναι εφικτό.
  2. Αποφύγετε φάρμακα που περιέχουν καφεΐνη. Η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τις εμβοές με τους μηχανισμούς που προαναφέραμε στα τρόφιμα.
  3. Δώστε προσοχή στα έκδοχα όλων των φαρμάκων που χρησιμοποιείτε όπως και σε φάρμακα που έχουν γραφτεί από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων για άλλες παθήσεις. Κάποια φάρμακα ενδεχομένως επιδεινώνουν τα συμπτώματά σας.

Πως μπορώ να έχω επιπρόσθετη βοήθεια για να οργανώσω τη δίαιτα μου;

Ο διατροφολόγος μπορεί να βοηθήσει διαμορφώνοντας ένα πρόγραμμα διατροφής με γεύματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες σας. Μπορεί επίσης να υποδείξει τρόπους παρασκευής γευμάτων με ελεγχόμενη ποσότητα αλατιού και ζάχαρης. Με τη βοήθεια του ίσως ανακαλύψετε ότι μπορείτε να τροποποιήσετε τις διατροφικές σας συνήθεις έτσι ώστε να ελέγχετε τα συμπτώματα των διαταραχών της ισορροπίας. The EAR Foundation (2000 Church Street, Box 111, Nashville, TN 37236)

• Self-Help for Hard of Hearing (7800 Wisconsin Ave, Bethesda, MD 20814).

• Vestibular Disorder Association (VEDA) P.O. Box 4467, Portland Oregon 972008-4467