Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Διαιτα για τη νοσο του Meniere και τον ενδολεμφικο υδρωπα (μερος α)

Engorged

Ύδρωψ ονομάζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία αυξάνει η πίεση των υγρών στο έσω αυτί. Είναι μια κατάσταση συνυφασμένη με την νόσο του Meniere όπου παρατηρείται σταθερά. Οι πάσχοντες από την νόσο του Meniere έχουν ύδρωπα. Υπάρχουν επίσης ασθενείς με ύδρωπα, οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια της νόσου του Meniere. Οι ασθενείς αυτοί διαγιγνώσκονται ως ασθενείς που πάσχουν από ύδρωπα στο έσω αυτί. Ο ύδρωψ συνήθως επιβεβαιώνεται με ειδική εξέταση ECochG test.

Δίαιτα για τον ύδρωπα

Η συσκευή ακοής και ισορροπίας στο έσω αυτή, είναι γεμάτη με υγρό, την ενδολέμφο, της οποίας το υδραυλικό σύστημα λειτουργεί ανεξάρτητα από το κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού. Σε ένα φυσιολογικό αυτί η ενδολέμφος διατηρεί σταθερό όγκο και περιέχει συγκεκριμένης συγκέντρωσης ιόντα καλίου, νατρίου, χλωρίου και άλλων ηλεκτρολυτών. Στο έσω αυτί, στην ενδολέμφο, “κολυμπούν” τα αισθητηριακά κύτταρα και έτσι εξασφαλίζεται η φυσιολογική λειτουργία ακοής και ισορροπίας.

Μετά τραυματισμό ή εκφύλιση των ανατομικών στοιχείων στο έσω αυτί, χάνεται η αυτονομία του υδραυλικού συστήματος της ενδολέμφου. Ο όγκος της και η συγκέντρωση των ηλεκτρολυτών διακυμαίνονται και επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις του κυκλοφορικού συστήματος.                                                                                                                                                                    Οι διακυμάνσεις αυτές προκαλούν τα συμπτώματα του ύδρωπα, όπως αίσθημα πίεσης και πληρότητας στο αυτί, εμβοές, απώλεια ακοής ίλιγγο και αστάθεια.

Σημειώστε ότι το σημαντικό δεν είναι το επίπεδο του χλωριούχου νατρίου, αλλά πότε και αν το νάτριο υφίσταται διακυμάνσεις. Η ελαχιστοποίηση της ημερήσιας λήψης χλωριούχου νατρίου δεν είναι το ζητούμενο, ούτε καν το επιθυμητό. Δεν είναι συνετό να μειώνεται η πρόσληψη αλατιού σε επίπεδα επικίνδυνα για την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Δεν προτείνουμε δίαιτα που κρατάει το επίπεδο του νατρίου στο ένα γραμμάριο, αλλά στόχος μας είναι να προφυλάξουμε τα επίπεδα νατρίου από διακυμάνσεις και μια δίαιτα των 2 γραμμαρίων νατρίου αρκεί για να ελαχιστοποιούνται οι διακυμάνσεις του στην ενδολέμφο. Ας σημειωθεί ότι προτείνουμε δίαιτα 2 γραμμαρίων νατρίου που περιέχεται στο αλάτι και όχι δυο γραμμαρίων αλατιού. Το αλάτι ως χλωριούχο νάτριο περιέχει νάτριο και χλώριο. Εμείς προσπαθούμε να ελέγξουμε το νάτριο.

Πως γίνεται η διατροφή μου να επηρεάζει το ζαλάδα;

Όταν υπάρχει ύδρωψ, τα υγρά στο έσω αυτί επηρεάζονται από ορισμένες ουσίες και από την περιεκτικότητά τους στο αίμα και τα υγρά του σώματος. Για παράδειγμα, όταν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αλάτι και ζάχαρη, οι συγκεντρώσεις χλωριούχου νατρίου και σακχάρου στο αίμα αυξάνονται και αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει τις συγκεντρώσεις των ουσιών αυτών στο έσω αυτή. Άτομα με διαταραχές ισορροπίας πρέπει να ελέγχουν τις ποσότητες αλατιού και ζάχαρης που προσθέτουν στη διατροφή τους. Πρέπει επίσης να υπολογίζεται η ποσότητα αλατιού και ζάχαρης που ήδη περιέχεται στην τροφή. Επίσης, περιορίζοντας ή καταργώντας τη χρήση του καφέ και του οινοπνεύματος βοηθάμε την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ιλίγγου και των εμβοών.

Διαβάστε εδώ το μέρος β...