Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Τι ειναι η Λοιμωδης Μονοπυρηνωση;

 

Τι είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση;                                             

loimidi-monopyrinosi

Η λοιμώδη μονοπυρήνωση, είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του Epstein-Barr.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λ. μονοπυρήνωσης;

 • Πυρετός
 • Πονόλαιμος
 • Κόπωση
 • Αδυναμία
 • Διόγκωση λεμφαδένων σε λαιμό, μασχάλη, βουβωνική χώρα
 • Ανορεξία
 • Νυχτερινές εφιδρώσεις

Τα συμπτώματα στα μικρά παιδιά συνήθως είναι ήπια, ενώ στους έφηβους και ενήλικες είναι πιο σοβαρά και θορυβώδη.

Πως μεταδίδεται η λ. μονοπυρήνωση;

Η μονοπυρήνωση δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όπως άλλες συνήθεις ιογενείς λοιμώξεις, όπως είναι το κοινό κρυολόγημα.
Ο ιός της λ. μονοπυρήνωσης βρίσκεται στο σίελο και τους βλεννογόνους του αναπνευστικού συστήματος. Εύκολα μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με το φιλί. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί με το βήχα και τα φτερνίσματα, όπως και με τη κοινή χρήση σε ποτήρια, κουτάλια, πιρούνια κλπ.
Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν σε 4 με 6 εβδομάδες μετά την έκθεση  στον ιό και η νόσος συνήθως  αφήνει μόνιμη ανοσία, δηλαδή σε επόμενη έκθεση δεν εκδηλώνεται. Εκδηλώνεται κυρίως σε άτομα ηλικίας από 15 έως 35 ετών.

Πώς μπαίνει η διάγνωση της λ. μονοπυρήνωσης;

Ο γιατρός σας με το ιστορικό και την κλινική εξέταση οδηγείται στη διάγνωση, η οποία επιβεβαιώνεται με αιματολογικές εξετάσεις. Η πιο απλή εργαστηριακή εξέταση είναι το monotest. Σε αμφίβολο αποτέλεσμα γίνονται επιπρόσθετες εξετάσεις.

Ποια είναι η θεραπεία για την λ. μονοπυρήνωση;

Δεν υπάρχει θεραπεία για την λ. μονοπυρήνωση αλλά ο οργανισμός εξολοθρεύει τον ιό και οδηγείται στη ίαση. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν 4 εβδομάδες. 

loimidi-monopyrinosi-2

Πως αντιμετωπίζουμε θεραπευτικά την λ. μονοπυρήνωση;

 • Η θεραπεία στοχεύει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.
 • Η ανάπαυση και ο ύπνος βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει την λοίμωξη.
 • Η άφθονη κατανάλωση φρουτοχυμών υποστηρίζει τον οργανισμό και προλαμβάνει την αφυδάτωση.
 • Ο πονόλαιμος ανακουφίζεται με γαργάρες αλατόνερου-σοδόνερου, με παστίλιες για πονόλαιμο, με παγωτό και γρανίτες.
 • Ήπια παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη βοηθάν την ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό. Στα παιδιά δεν πρέπει να δίδεται ασπιρίνη για τον κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου Reye;s, σοβαρή ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Υπάρχει ανάγκη χορήγησης αντιβιοτικών;

Τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στη λ. μονοπυρήνωση. Η λ. μονοπυρήνωση είναι λοίμωξη που προκαλείται από ιό και τα αντιβιοτικά δεν έχουν δράση στους ιούς. Εάν ο γιατρός σας εκτιμήσει ότι συνυπάρχει βακτηριακή λοίμωξη, όπως είναι η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, ενδεχομένως χορηγήσει την κατάλληλη αντιβίωση για τον έλεγχο της βακτηριακής λοίμωξης.

Υπάρχει πρόβλημα με τα σπορ και την άσκηση;

Τα σπορ, η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση πρέπει να αποφεύγονται μέχρι που ο γιατρός σας βεβαιώσει ότι είστε ασφαλής. Υπάρχει κίνδυνος ρήξης του σπλήνα ιδιαίτερα όταν είναι διογκωμένος, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις συνήθεις αθλητικές δραστηριότητες και τα σπορ, 3 με 4 εβδομάδες  μετά την προσβολή από λ. μονοπυρήνωση και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της λ. μονοπυρήνωσης;

Η πιο σοβαρή επιπλοκή της λ. μονοπυρήνωσης είναι η διόγκωση του σπλήνα. Ο σπλήνας θα μπορούσε να παρομοιασθεί με μεγάλο λεμφαδένα που φιλοξενεί σημαντική ποσότητα αίματος, σαν μια αιματαποθήκη όπου το αίμα καθαρίζεται. Βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα υψηλά και προς τα αριστερά. Σε σπάνιες περιπτώσεις βαριάς μορφής λ. μονοπυρήνωσης, υπάρχει ο κίνδυνος ο σπλήνας να υποστεί αυτόματη ρήξη. Αυτή η επιπλοκή, εξαιρετικά σπάνια, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενή και αν παρουσιαστούν τα συμπτώματα της ρήξης, η άμεση μεταφορά του ασθενή στο Νοσοκομείο κρίνεται απολύτως αναγκαία. Τα συμπτώματα αυτά είναι η αιφνίδια εμφάνιση οξύ πόνου στην κοιλιά αριστερά και υψηλά, κάτω από τα πλευρά, αίσθημα μεγάλης καταβολής, λιποθυμίας, διανοητικής σύγχυσης, θολή όραση, κρύος ιδρώτας.