Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Κοψιμο καπνισματος (μερος β)

quit-smoking-for-good4Συνεχίζοντας από το μέρος α...

 

Σπάσε τη συνήθεια
Πρέπει να στοχεύσεις στη διακοπή της συνήθειας, ασυνείδητα και αντανακλαστικά να ανάβεις το τσιγάρο και να ρουφάς το πρώτο καπνό χωρίς να το έχεις προαποφασίσει.
Έτσι από αυτή τη στιγμή κάθε φορά που ανάβεις τσιγάρο πρέπει να το συνειδητοποιείς πρώτα, ότι μπαίνεις στη διαδικασία να το καπνίσεις. Σκέψου γιατί θέλεις να καπνίσεις τη δεδομένη στιγμή.

Κάτι σε έχει θυμώσει ή σε έχει εκνευρίσει;
Είσαι στο περιβάλλον που συνήθως καπνίζεις;
Θέλεις να απολαύσεις τον καφέ σου καπνίζοντας;
Πιστεύεις ότι έτσι ολοκληρώνεις την απόλαυση του γεύματος;
Σε βοηθάει να σκεφτείς, να αναπολήσεις; ή εξάπτει τα συναισθήματα σου!
Εάν κάθε φορά προσδιορίζεις ακριβώς γιατί θέλεις να καπνίσεις τη συγκεκριμένη στιγμή, θα πετύχεις καλύτερο έλεγχο της κατάστασης.

Πόσο βοηθάνε οι τσίχλες νικοτίνης ή τα αυτοκόλλητα

Οι τσίχλες νικοτίνης και τα αυτοκόλλητα επιθέματα μπορεί ίσως να σε βοηθήσουν να σπάσεις τη συνήθεια του καπνίσματος και συστηματικά μειώνουν την εξάρτηση από την νικοτίνη. Παρέχουν μια εναλλακτική πηγή νικοτίνης “καθαρή” από τα άλλα τοξικά προϊόντα που περιέχονται στον καπνό του τσιγάρου και σε βοηθούν να ξεπεράσεις τους ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες της συνήθειας του καπνίσματος.
Τα αυτοκόλλητα επιθέματα περιέχουν νικοτίνη που σταδιακά αποδεσμεύεται και μπαίνει στη κυκλοφορία του αίματος διαμέσου του δέρματος. Διατίθενται σε διάφορες μορφές και περιεκτικότητες νικοτίνης.

Προσοχή όταν χρησιμοποιείς αυτοκόλλητα απαγορεύεται αυστηρά να καπνίζεις.

Εάν καπνίζεις η πολλαπλή ποσότητα νικοτίνης μπορεί να σε οδηγήσει σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση που λέγεται νικοτινική τοξίκωση με κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Εάν συνεχίσεις να καπνίζεις ενώ κάνεις χρήση αυτοκόλλητων νικοτίνης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξεις στο Νοσοκομείο.
ΟΙ τσίχλες νικοτίνης αποτελούν μια άλλη εναλλακτική πηγή νικοτίνης. Όταν πετύχεις να σπάσεις τη συνήθεια καπνίσματος, σταδιακά περιορίζεις την χρήση της τσίχλας και οδηγείσαι στης απεξάρτηση.
Για κάποια άτομα ο διαχωρισμός της απεξάρτησης της νικοτίνης από τη διακοπή της συνήθειας του καπνίσματος, βοηθάει για το τελικό αποτέλεσμα της οριστικής αποχής από τον καπνό.
Αν και οι δυο μέθοδοι σε βοηθάν να ικανοποιήσεις την επιθυμία σου για νικοτίνη είναι μόνο βοηθητικοί παράγοντες. Δεν υποκαθιστούν την επιθυμία να καπνίσεις και δεν πρόκειται να βοηθήσουν αν δεν έχεις αφοσιωθεί στην βούληση σου να σταματήσεις το κάπνισμα.
Η τσίχλα και τα αυτοκόλλητα νικοτίνης πρέπει να χρησιμοποιούνται μεθοδικά και μόνον αν έχεις μπει σε πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος διαφορετικά είναι αναποτελεσματικά και ενίοτε επικίνδυνα.