Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Κοψιμο καπνισματος (μερος α)

quit-smokingΕίσαι έτοιμος να κόψεις το κάπνισμα;
Αν ναι, τότε το παρακάτω κείμενο ίσως βοηθήσει.

Ποιος μπορεί να σε βοηθήσει;
Ο λαρυγγολόγος που ασκεί την ιατρική διακοπής του καπνίσματος, ίσως αποδειχθεί ο ποιό αποτελεσματικός σύμβουλος και συνεργάτης σου σε αυτή την προσπάθεια. Επικοινώνησε μαζί του!

Πότε και πως πρέπει να αρχίσεις;
Εφόσον διαβάζεις αυτό το κείμενο, σημαίνει ότι σοβαρά σε απασχολεί η διακοπή του καπνίσματος, κέρδισες λοιπόν το πρώτο βήμα προς της απεξάρτηση από το τσιγάρο!
Αναφέρεται σαν ευφυολόγημα: “Είναι εύκολο να κόψεις το τσιγάρο, το έχω πετύχει δεκάδες φορές”.
Για κάποια πειθαρχημένα άτομα είναι εύκολο να κόψουν απότομα το κάπνισμα. Για τους περισσότερους όμως καπνιστές είναι πάρα πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο.
Εφόσον η προοπτική της οριστικής διακοπής του καπνίσματος φαντάζει ανυπόφορη, δώσε υπόσχεση στον εαυτό σου να το κόψεις για μια εβδομάδα. Αφού κερδίσεις τη πρώτη άκαπνη εβδομάδα, χωρίς διακοπή προσπάθησε για μια ακόμη και έτσι προχώρησε προοδευτικά βδομάδα τη βδομάδα μέχρι τελικού αποτελέσματος. Έχεις δυο ανυπέρβλητα εμπόδια να ξεπεράσεις την εξάρτηση από την νικοτίνη και την συνήθεια του καπνίσματος.

Κτύπα την εξάρτηση
Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, μια εθιστική ουσία και οι καπνιστές καταλήγουν άτομα εξαρτημένα από την νικοτίνη. Εάν κόψεις το κάπνισμα απότομα, ίσως εμφανίσεις σωματικά και ψυχολογικά στερητικά συμπτώματα όπως επιτακτική επιθυμία λήψης τροφής, νευρικότητα, άγχος, οξυθυμία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου και αϋπνία. Τα στερητικά συμπτώματα μπορεί να είναι έντονα την πρώτη εβδομάδα αλλά σταδιακά υποχωρούν και αυτό γίνεται σαφές από την δεύτερη εβδομάδα. Μετά ένα μήνα τα περισσότερα στερητικά συμπτώματα έχουν υποχωρήσει καθολικά ή εξασθενούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και δεν προκαλούν ιδιαίτερη ενόχληση.
Εάν επιχειρήσεις την σταδιακή μείωση του καπνίσματος τα στερητικά συμπτώματα είναι ηπιότερα, διαρκούν όμως περισσότερο και ο κίνδυνος υπαναχώρησης στο κάπνισμα πολύ μεγαλύτερος.
Γι αυτό οι έμπειροι γιατροί επιχειρούν να πείσουν το καπνιστή να κάνει προσπάθεια απότομης διακοπής του καπνίσματος.

Διάβασε εδώ το μέρος β...