Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Η κλιματικη αλλαγη φαινεται να ενισχυει την παραγωγη γυρης αγρωστωδων

ripansi-giri-allergia-egolasΣτα επόμενα 100 χρόνια, η κλιματική αλλαγή θα ενισχύσει τα επίπεδα της γύρης των αγρωστωδών στον αέρα, με αποτέλεσμα εκρηκτική αύξηση του επιπολασμού της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά και σαφή επιδείνωση των συμπτωμάτων του αλλεργικού ασθενή.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι με την αλλαγή του κλίματος και την αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρά, θα αυξηθεί προοδευτικά η παραγωγή γύρης των αγρωστωδών και η γυρεοφορία, με αποτέλεσμα, μετά 100 χρόνια, η έκθεση των ανθρώπων στη γύρη να ξεπερνά τα σημερινά επίπεδα κατά 202%.

 

allergia-giri-klimatiki-allagi-egolasΟι συνέπειες, για την ανθρώπινη υγεία, από την αύξηση των επιπέδων του CO2 στην ατμόσφαιρα είναι γνωστές. Μεταξύ των άλλων, φαίνεται ότι η αυξημένη περιεκτικότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε CO2, ευνοεί την αλματώδη ανάπτυξη των αγρωστωδών, οπότε κατά τις περιόδους γυρεοφορίας, η περιεκτικότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε γυρεοκόκκους θα αυξάνεται εκθετικά, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον επιπολασμό της αλλεργικής ρινίτιδας και την επιδείνωση της συμπτωματολογίας της στα αλλεργικά άτομα.

Είναι η πρώτη φορά που μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυξημένα επίπεδα CO2 μπορούν να οδηγήσουν σε τόσο αξιοσημείωτη αύξηση των επιπέδων γυρεοφορίας των αγρωστωδών. Η διαπίστωση αυτή είναι σημαντική γιατί η οικογένεια των αγρωστωδών ευδοκιμεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας και οι επιπτώσεις από την αυξημένη γυρεοφορία, στον αλλεργικό ασθενή παίρνουν πανδημικό χαρακτήρα.

SOURCE: University of Massachusetts at Amherst, news release, Nov. 5, 2014