Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Καυσαλγία του στόματος

kausalgia-stomatos-1Καυσαλγία του στόματος

 

Η καυσαλγία του στόματος ή γλωσσοδυνία (Burning mouth syndrome) χαρακτηρίζεται από καυστικό πόνο στην γλώσσα, τα χείλη ή και ολόκληρο το στόμα. Είναι ένα αίσθημα καψίματος και πόνου που μπορεί να εμφανίζεται καθημερινά και η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκεί μήνες ή και χρόνια. Δεν υπάρχουν ειδικές δοκιμασίες να προσδιορίσουν τη νόσο, με συνέπεια η διάγνωσή της να είναι δύσκολη. Επίσης δεν υπάρχει στοχευμένη θεραπεία και το αποτέλεσμα της όποιας θεραπευτικής αγωγής, είναι απρόβλεπτο και εξατομικεύεται.

Συμπτώματα καυσαλγίας

Το κύριο σύμπτωμα της καυσαλγίας είναι ο πόνος στη γλώσσα ή στο στόμα. Μπορεί επίσης να είναι ένα αίσθημα καψίματος, τσουξίματος, ζεματίσματος ή αίσθημα μουδιάσματος. Στα συμπτώματα περιλαμβάνεται η ξηροστομία και ή αλλοίωση της γεύσης. Είναι μια κατάσταση που πραγματικά γίνεται ανυπόφορη. Κατά κύριο λόγο επηρεάζεται η γλώσσα, αλλά ο πόνος μπορεί να επικεντρώνεται και στα χείλη, την υπερώα ή και ολόκληρο το στόμα. Υπάρχουν άτομα που αισθάνονται τον πόνο συνεχώς σε καθημερινή βάση. Σε άλλα άτομα, ο πόνος και γενικά τα συμπτώματα, επιδεινώνονται κατά την διάρκεια την ημέρας και όταν τρώνε και πίνουν, ενώ σε άλλα  τα συμπτώματα υποχωρούν όταν τρώνε και πίνουν. Χορηγούνται φάρμακα για να βοηθήσουν στη διαχείριση της ξηροστομίας, του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων.

Συνήθως στις περιπτώσεις καυσαλγίας – γλωσσοδυνίας, δεν συναντώνται αλλοιώσεις του στοματικού βλεννογόνου ή άλλες εμφανείς βλάβες του στόματος.
Η διάγνωση είναι δύσκολο να τεθεί και πέρα της ενδελεχούς ΩΡΛ εξέτασης, του λεπτομερούς ιατρικού  ιστορικού για λήψη φαρμάκων και άλλων ουσιών,  μπορεί να χρειαστεί οδοντιατρική, δερματολογική, στοματολογική διερεύνηση και παθολογικός - γαστρεντερολογικός έλεγχος.

kausalgia-stomatos-2Η κλινική εξέταση ολοκληρώνεται και συμπληρώνεται με εργαστηριακό έλεγχο κατά την εκτίμηση του κλινικού γιατρού:

 

  • Εξετάσεις αίματος
  • Βιοχημικές εξετάσεις
  • Προσδιορισμός ιχνοστοιχείων
  • Γλωσσικό επίχρισμα για άμεσο παρασκεύασμα και καλλιέργεια
  • Αλλεργικές δοκιμασίες
  • Έλεγχος σιέλου
  • Βιοψία βλεννογόνου του στόματος
  • Απεικονιστικός έλεγχος

 

 

Το ενδεχόμενο η πλήρης διερεύνηση να μη οδηγήσει σε συγκεκριμένη διάγνωση και ο ασθενής να ελέγχεται με συμπτωματική θεραπεία για μακρό χρόνο, με αναμενόμενο την αυτόματη ίαση, είναι ισχυρό.

Source: National Institute of Dental and Craniofacial Research -  - PDF