Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Γλωσσικος εκτοπος θυρεοειδης

 

ektopos-thiroidis-1

Γλωσσικός, έκτοπος θυρεοειδής

Αποτελεί ένα τυχαίο εύρημα ενός παιδιού ηλικίας 6 ετών, κατά την ΩΡΛ κλινική εξέταση στο Ιατρείο. Το παιδί ήρθε στο ιατρείο με κύριο σύμπτωμα την κακοσμία. Από την ΩΡΛ κλινική εξέταση διαπιστώνεται η κλινική εικόνα της Χρόνιας Κρυπτικής Αμυγδαλίτιδας, η οποία είναι κατάσταση συμβατή με την συμπτωματολογία του μικρού ασθενή. Στην Video-σκόπηση του στοματοφάρυγγα δίνεται η εντύπωση ότι η βάση της γλώσσας και κατά τη μέση γραμμή, φιλοξενεί ευμέγεθες ομαλό μόρφωμα, το οποίο έχει ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης, με πρώτη πιθανή διάγνωση, την ύπαρξη έκτοπου γλωσσικού θυρεοειδή.

 Ο μικρός ασθενής παραπέμπεται για σπινθηρογράφημα τραχήλου.

Σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς
Ραδιοφάρμακο: 0,5mCi Te – 99m.
Δεν παρατηρείται εκλεκτική συγκέντρωση φαρμάκου στην ανατομική θέση του θυρεοειδή. Έντονη εκλεκτική συγκέντρωση του ραδιοφαρμάκου παρατηρείται στη περιοχή που αντιστοιχεί στη βάση της γλώσσας.
(Ραδιοισοτοπική Διάγνωση – Διευθύντρια Χρυσή Καλογιαννίδου, πυρηνικός γιατρός, Ιωάννινα).

Η μικρός ασθενής έκανε εισαγωγή στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για πλήρη ορμονολογική διερεύνηση και προσδιορισμό της θέσης των παραθυρεοειδών αδένων. Εξήλθε του νοσοκομείου χωρίς άλλα παθολογικά ευρήματα.

ektopos-thiroidis-2Γλωσσικός Θυρεοειδής – Lingual Thyroid

Η εντόπιση του θυρεοειδικού ιστού στη βάση της γλώσσας (τυφλό τρήμα), είναι η συχνότερα απαντώμενη, της μάλλον σπάνιας αυτής διαμαρτίας περί την διάπλαση, του έκτοπου θυρεοειδή αδένα. Ο γλωσσικός θυρεοειδής, είναι πιθανόν να αποτελεί τημοναδική θέση θυρεοειδικού ιστού, όπως συμβαίνει στο συγκεκριμένο περιστατικό. Είναι συνήθως κατάσταση ασυμπτωματική. Μπορεί ωστόσο και να συνοδεύεται από δυσφαγία ή σβωλώδη ομιλία και να προκαλέσει δύσπνοια. 

Η κλινική διάγνωση επιβεβαιώνεται πάντα με τον εργαστηριακό έλεγχο και οπωσδήποτε με το σπινθηρογράφημα του θυρεοειδή.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στη δια βελόνης βιοψία, γιατί υπάρχει κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας ή θυρεοειδικού καταιγισμού λόγω απελευθέρωσης μεγάλης ποσότητας ορμονών στην κυκλοφορία. Οι ασθενείς με έκτοπο θυρεοειδικό παρέγχυμα, αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου για πιθανή εκτροπή του θυρεοειδικού ιστού προς κακοήθεια.

Θεραπεία

Επί ασυμπτωματικής κλινικής εικόνας επιβάλλεται παρακολούθηση και η ορμονική υποκατάσταση ή καταστολή, ανάλογα με τα ορμονικά επίπεδα.ektopos-thiroidis-3Επί εμφανούς συμπτωματολογίας προκύπτει ανάγκη αφαίρεσης του θυρεοειδικού ιστού με:

 

  • Διαστοματική χειρουργική Laser ή
  • Συμβατική εκτομή μετά από σχάση της γλώσσας, ή
  • Εκτομή με μέση φαρυγγοτομία.

Απόλυτη ένδειξη αποτελεί η υποτροπιάζουσα σοβαρή αιμορραγία, η δυσφαγία που οδηγεί σε αδυναμία σίτισης και η σημαντικού βαθμού αποφρακτική δύσπνοια. Ασθενείς χωρίς άλλη εντόπιση θυρεοειδούς ιστού στο τράχηλο, μπορούν να δεχθούν μεταμόσχευση του γλωσσικού τους θυρεοειδή, σε άλλη θέση του τραχήλου. Η ακτινοθεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο αποτελεί εναλλακτική θεραπεία σε ασθενείς που δεν μπορούν να σιτιστούν ή αρνούνται τη χειρουργική επέμβαση.

Μετά την εκτομή υπάρχει κίνδυνος μυξοιδήματος, εάν δεν υπάρχει φυσιολογικός θυρεοειδής αδένας και τετανίας στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που την έκτοπη θέση του θυρεοειδούς συνοδεύουν οι παραθυρεοειδείς αδένες. Επί συντηρητικής αγωγής επιβάλλεται η παρακολούθηση του περιστατικού για το ενδεχόμενο εμφάνισης ορμονικής διαταραχής ή κακοήθους εξαλλαγής.

Λεξικό: Ectopic: Φυσιολογική εμφάνιση ιστού σε όχι φυσιολογική θέση

Βιβλιογραφία:
Cotton RT, Reilly JS. Malformation of the larynx. In: Bluestone CD, Stool SE, eds. Pediatric Otolaryngology.
K.J.Lee, Essential Otolaryngology Head & Neck Surgery
Αντώνης Θ. Σκεύας. Επίτομη Ωτορινολαρυγγολογία
W. Arnold – U. Ganzer (Ε. Μοσχοβάκης – Εμμ. Αναγνώστου) Ωτο-Ρινο-Λαρυγγολογία.
www.maxilofacialcenter.com 
www.studentmj.com 
www.mcg.edu