Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Εποχικη αλλεργικη ρινιτιδα, πυρετος εκ χορτου, hay fever(μερος β)

0001Συνεχίζοντας από το μέρος α...

Ο αλλεργικός ασθενής μπορεί να έχει διαταραγμένο ύπνο στη φάση REM, δηλαδή στις περιόδους του ύπνου που πραγματικά ο οργανισμός ξεκουράζεται. Αποτέλεσμα αυτής της διαταραχής του ύπνου στον αλλεργικό ασθενή είναι αυτός να κοιμάται οκτώ, εννιά, ακόμη και δέκα ώρες και να ξυπνάει με δυσκολία, βαρύ κεφάλι και επίμονη κόπωση, κατάσταση που επηρεάζει την απόδοση στη δουλειά και την ποιότητα ζωής γενικά.

Ουσιαστική βοήθεια στον αλλεργικό ασθενή δίνει η αποφυγή της υπεύθυνης για την αλλεργία του, γύρης, όπως και η χορήγηση ανισταμινικών σε υψηλή δοσολογία.

Η χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων συνιστάται πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Έτσι διαμορφώνεται μια υπεροχή αντίστασης που βοηθάει τον ασθενή να μη επιδεινωθούν ή και να μη εκδηλωθούν τα συμπτώματα της εποχικής του αλλεργίας.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι από το τρίπτυχο της διαχείρισης της αλλεργικής νόσου, πρόληψη – αποφυγή αλλεργιογόνου, έλεγχος των συμπτωμάτων – φαρμακευτική αγωγή, ανοσοθεραπεία – εμβολιασμοί, το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη με την αποφυγή του αλλεργιογόνου.

Κατά τη διάρκεια της υπεύθυνης γυρεοφορίας συνιστάται τα παράθυρα στο σπίτι και το χώρο εργασίας να μένουν ερμητικά κλειστά και να λειτουργεί ο κλιματισμός με αντιαλλεργικά φίλτρα για να απαλλάσσεται η ατμόσφαιρα από τη γύρη. Αν τα παράθυρα μείνουν ανοιχτά το περιβάλλον σας θα είναι το ίδιο με εκείνο της υπαίθρου, δηλαδή γεμάτο γύρη. Το ίδιο ισχύει και για το αυτοκίνητο, κλειστά παράθυρα και κλιματισμός με αντιαλλεργικά φίλτρα. Δραστηριότητες στην ύπαιθρο, γυμναστική, σπορ, κλπ, είναι σκόπιμο να γίνονται γρήγορα το πρωί ή αργά το απόγευμα που τα ποσοστά γυρεοφορίας είναι υα χαμηλότερα

Ένα γεγονός που περνάει απαρατήρητο είναι η συμμετοχή του τριχωτού της κεφαλής στην αλλεργική αντίδραση. Ο στατικός ηλεκτρισμός των μαλλιών μας προσελκύει γύρεις και μύκητες που μένουν προσκολλημένα στα μαλλιά μας. Αυτό το αλλεργιογόνο υλικό, όταν ξαπλώνουμε απελευθερώνεται στο μαξιλάρι μας, εισπνέεται και προκαλεί αλλεργική διέγερση. Είναι σημαντικό το βράδυ όταν επιστρέφουμε σπίτι να πλένουμε τα μαλλιά μας. Εναλλακτική λύση αποτελεί η χρήση νυχτερινού σκούφου.

0002Επίσης στις καθημερινές συνήθειες του αλλεργικού ασθενή η συστηματική περιποίηση της μύτης με υπέρτονο διαλύματα φυσιολογικού ορού με ουδέτερο ph (osmoclean nasal spray) σημαντικά βοηθάει τον έλεγχο των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας.

Εάν η πρόληψη δεν μπορεί να εφαρμοστεί, τα αντισταμινικά από του στόματος και τα ρινικά σπρέι με στεροειδή ή αντισταμινικά δίνουν πολύ καλά αποτελέσματα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στη χορήγηση αποσυμφορητικών φαρμάκων γιατί η παρατεταμένη χρήση τους, συνήθως οδηγεί σε φαρμακευτική ρινίτιδα και επίμονο μπούκωμα.

Σε άτομα με επίμονη αλλεργική ρινίτιδα, έντονη βασανιστική συμπτωματολογία, συνύπαρξη βρογχικού άσθματος, η ανοσοθεραπεία δίνει πολύ καλά αποτελέσματα. Σήμερα η ανοσοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί με χορήγηση εμβολίου σε μορφή υπογλωσσίων σταγόνων, μέθοδος απόλυτα ασφαλής, αποτελεσματική, λογικού κόστους, που δεν απαιτεί τακτικές επισκέψεις στον θεράποντα γιατρό. Ο χρόνος χορήγησης κυμαίνεται από δυο έως πέντε έτη.

Προϋπόθεση για την χορήγηση ανοσοθεραπείας είναι η εκτέλεση των δερματικών δοκιμασιών (prick tests) όπου θα προσδιοριστούν τα ένοχα αλλεργιογόνα και τα αποτελέσματα των δοκιμασιών θα αποτελέσουν τη βάση για την σύνθεση του εμβολίου.

Συνεχίζεται με συμβουλές για να ελέγξετε το συνάχι, το φτέρνισμα, τη φαγούρα και την καταρροή που προκαλεί η εποχική αλλεργική ρινίτιδα.

Διαβάστε εδώ το μέρος γ...