Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Εποχικη αλλεργικη ρινιτιδα (μερος β)

Συνεχίζοντας από το μέρος α...

Θεραπεία
allergy4Μεγάλος αριθμός φαρμάκων μπορεί να φανεί αποτελεσματικός στη συμπτωματική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας όπως αντισταμινικά, αποσυμφορητικά, χρωμολίνες, και σκευάσματα κορτιζόνης.
Η διαχείριση της αλλεργικής ρινίτιδας επεκτείνεται και στην πρόληψη, με οδηγίες και συμβουλές για τον σωστό έλεγχο του περιβάλλοντος.

Βασισμένος σε λεπτομέρειες του ιατρικού ιστορικού και στα ευρήματα της κλινικής εξέτασης ο ΩΡΛ σας ενδεχομένως προτείνει ειδικές δερματικές δοκιμασίες (prick tests) για τον προσδιορισμό των ένοχων αλλεργιογόνων προς τα οποία ο οργανισμός σας ανέπτυξε την αλλεργική αντίδραση και τον βαθμό ευαισθησίας προς αυτά.

Η μόνη αιτιολογική θεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα και την αναπνευστική αλλεργία γενικότερα, παραμένει η απευαισθητοποίηση με υπογλώσσιες σταγόνες ή υποδόριες ενέσεις, εμβολίων εξατομικευμένων στην περίπτωση σας, βάσει της ευαισθησίας που ανέδειξαν οι δερματικές δοκιμασίες (prick tests). Η θεραπεία που προκαλεί παραγωγή προστατευτικών αντιγόνων προς ειδικά αλλεργιογόνα όπως γύρεις, ακάραια, επιθήλια ζώων και σπόρια μυκήτων.

allergy-symptoms-762445Ο γιατρός σας παρακολουθεί των εξέλιξη της ανοσοθεραπείας σε τακτά χρονικά διαστήματα, διαπιστώνει έγκαιρα και θεραπεύει τις όποιες διαταραχές του ρινοκολπικού συστήματος που ενδεχομένως συμμετέχουν στα συμπτώματα της νόσου.
Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από γύρεις που κατά την εποχή της γυρεοφορίας, ύπτανται στο αέρα και επικάθονται στον ρινικό βλεννογόνο κατά την εισπνοή.

Τα έγχρωμα, εύοσμα λουλούδια, σπάνια προκαλούν αλλεργία γιατί οι σχετικοί γυρεόκοκκοι είναι πολύ βαρείς και δεν μεταφέρονται με τον αέρα.

Υπάρχουν αλλεργιογόνα που βρίσκονται παντού και πάντα. Τέτοια είναι τα ακάραια της σκόνης του σπιτιού, τα επιθήλια των κατοικίδιων ζώων, σπόροι μυκήτων, τροφές, ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, που βρίσκονται ή χρησιμοποιούνται στο περιβάλλον του σπιτιού. Η αλλεργία από αυτούς τους παράγοντες επιδεινώνεται το Χειμώνα που οι χώροι είναι κλειστοί και κακά αεριζόμενοι.
Οι σπόροι μυκήτων προκαλούν τόσα αλλεργικά προβλήματα όσο και οι γύρεις. Οι μύκητες είναι παρόντες όλη τη διάρκεια του έτους και αναπτύσσονται μέσα και έξω από το σπίτι. Νεκρά φύλλα είναι η συνήθης πηγή μυκήτων στην ύπαιθρο. Φυτά εσωτερικών χώρων, παλιά βιβλία, το μπάνιο και οι υγροί χώροι είναι συνήθεις πηγές ανάπτυξης μυκήτων στους εσωτερικούς χώρους. Επίσης μύκητες υπάρχουν σε τροφές όπως είναι τα τυριά και τα αφρώδη ποτά.

Προτεινόμενα μέτρα

 • Χρησιμοποιείστε μάσκα γύρεων όταν κόβετε το γρασίδι ή καθαρίζετε το σπίτι
 • Αλλάζετε φίλτρα αέρος στα κλιματιστικά σας κάθε μήνα, ή εγκαταστήστε υψηλής ποιότητας φίλτρο αέρα
 • Κλείνετε πόρτες και παράθυρα τις περιόδους και ώρες υψηλής γυρεοφορίας
 • Κρατείστε το σπίτι ελεύθερο από φυτά εσωτερικών χώρων και άλλες πηγές μυκήτων
 • Απομακρύνετε τα κατοικίδια ζώα από το σπίτι
 • Αλλάξτε τα πουπουλένια μαξιλάρια, τις μάλλινες κουβέρτες και ρουχισμό, με βαμβακερά και συνθετικά υλικά
 • Χρησιμοποιείστε ειδικά προστατευτικά καλύμματα για στρώματα και μαξιλάρια
 • Χρησιμοποιείστε αντισταμινικά και αποσυμφορητικά όταν είναι απαραίτητα, αλλά για λίγες μέρες αν δεν υπάρχει ιατρική καθοδήγηση
 • Κοιμηθείτε σε κρεβάτι ελαφρά ανυψωμένο προς το προσκέφαλο. Αυτό βοηθάει την ρινική αποσυμφόρηση
 • Ακολουθείστε κανόνες καλής υγιεινής: καθημερινή αεροβική ήπια άσκηση. Διακόψτε το κάπνισμα. Αποφύγετε την ατμοσφαιρική ρύπανση, ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή, χρησιμοποιείστε συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D, C, ιχθιέλαια.
 • Επισκεφθείτε τον ΩΡΛ σας και συζητείστε μαζί του τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και όποιες ενοχλήσεις παρατηρείτε στο αναπνευστικό σας σύστημα