Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Επιχειλιος η στοματικος ερπις και αφθες (μερος β)

epixeilios-erpitas-2Συνεχίζοντας από το μέρος α...

Θεραπεία

Η θεραπεία συνίσταται στην επάλειψη των διαβρώσεων που προκαλούν οι φλύκταινες με στρώμα αντιικής αλοιφής, αντισηπτικού σκευάσματος ή και ήπιας καυστικής ουσίας. Η συστηματική χορήγηση αντιικού σκευάσματος είναι αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας. Για την ώρα δεν υπάρχει ίαση, αλλά η ερευνητική κινητικότητα στην αντιμετώπιση του έρπητα είναι μεγάλη. Η έρευνα φαίνεται να επικεντρώνεται στη παρασκευή αντιικού εμβολίου, αλλά για την ώρα δεν υπάρχει κλινική εφαρμογή.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας να ενημερωθείτε για τυχόν νεώτερες εξελίξεις.

Άφθες του στόματος

Πρόκειται για μικρά ρηχά έλκη που εμφανίζονται στο βλεννογόνο του στόματος, τη γλώσσα, τη μαλακή υπερώα, τα χείλη, τις παρειές και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του στοματικού βλεννογόνου. Είναι επώδυνες και προκαλούν αίσθημα καυσαλγίας, διαρκούν 5-10 ημέρες.

Αίτια

Η υπόθεση που επικρατεί είναι εκείνη που θεωρεί τις άφθες αποτέλεσμα μιας τοπικής ανοσολογικής απάντησης. Η εμφάνιση τους φαίνεται να έχει σχέση με το στρες, τραύματα, ή τοπικό ερεθισμό όπως όταν τρώμε όξινες και ερεθιστικές τροφές, π.χ. ντομάτες, εσπεριδοειδή, ξηρούς καρπούς.

Μεταδίδονται οι άφθες;

Όχι γιατί δεν προκαλούνται από βακτηριακούς ή ιογενείς παράγοντες. Οι άφθες δεν μεταδίδονται, ούτε κατά συνέχεια ιστού, ούτε από άτομο σε άτομο.

Θεραπεία

recurrent-herpesΗ θεραπεία στοχεύει στον έλεγχο της δυσανεξίας προς συγκεκριμένες τροφές και την προφύλαξη από επιμολύνσεις. Η τοπική χρήση κορτιζόνης αποδίδει. Επίσης η χημική καυτηρίαση του έλκους έχει ικανοποιητικά θεραπευτικά αποτελέσματα. Προς το παρόν δεν υπάρχει αγωγή που να καταλήγει σε ίαση. Σε ασθενείς με επίμονες υποτροπιάζουσες άφθες είναι σκόπιμος ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος για αποκλεισμό πιθανής συνύπαρξης άλλης αυτοάνοσης νόσου.

Άλλες πληγές στο στόμα

Για κάθε στοματικό έλκος, διάβρωση του βλεννογόνου, ή αλλοίωση που δεν υποχωρεί εντός δυο εβδομάδων πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε το γιατρό σας.