Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Ο εμβολιασμος των ενηλικων ασπιδα προστασιας για τους ηλικιωμενους

Ο εμβολιασμός των ενηλίκων ασπίδα προστασίας για τους ηλικιωμένους

emvoliasmos-enilikes

Ο εμβολιασμός προστατεύει από την γρίπη, όχι μόνο το άτομο που τον υφίσταται αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από το κοινωνικό του περιβάλλον.

Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης σε νέους και μεσήλικες, φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, αφού οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με την γρίπη. 

 

 

Υπολογίζεται ότι ένα στα είκοσι περιστατικά ασθένειας των ηλικιωμένων, που εκδηλώνεται ως επιπλοκή της influenza, θα είχε προληφθεί εάν περισσότεροι νέοι ενήλικες έκανα το εμβόλιο της γρίπης. Σε χώρες όπου τουλάχιστον το 31 τοις εκατό των ενηλίκων, κάτω των 65 ετών έκανε το εμβόλιο της γρίπης, οι ηλικιωμένοι είχαν 21 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ασθένεια – επιπλοκή της γρίπης Όταν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας εμβολιάσθηκαν ο κίνδυνος επιπλοκών υποδιπλασιάστηκε.

Σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε. στο Clinical Infectious Diseases. Δεν φαίνεται να υπάρχει η ανάλογη σχέση στη συχνότητα εμβολιασμού των παιδιών και την πρόληψη των ηλικιωμένων από ασθένειες σχετικές με την γρίπη. Υποδηλώνεται εδώ, ότι ο συσχετισμός εμβόλιο στους άλλους – μείωση προσβολών στους ηλικιωμένους, αφορά όχι τα παιδιά αλλά τους ενήλικες που έχουν πιο άμεση επαφή με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας στην καθημερινή ζωή.

emvoliasmos-enilikes2Τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις πολιτικές εμβολιασμού. Θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους γιατρούς να αιτιολογήσουν στους ασθενείς τους, πόσο σημαντικός είναι ο εποχικός εμβολιασμός κατά της γρίπης και ιδιαίτερα μάλιστα για τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων, όπου οι ηλικιωμένοι έχουν συχνότερη επαφή με άλλους ενήλικες, όπως σε λεωφορεία, μετρό και πολυσύχναστους χώρους. Το 90% των θανάτων που σχετίζονται με την προσβολή της γρίπης αφορά άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Ο εποχικός εμβολιασμός κατά της γρίπης προτείνεται στο σύνολο του πληθυσμού και από την ηλικία των έξη μηνών και πάνω.
SOURCE: Infectious Diseases Society of America, news release, Sept. 10, 2015