Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Εμβολιασμοι και ενηλικες

emvolio

 

Οι εμβολιασμοί στα παιδιατρικά ιατρεία αποτελούν καθημερινή πράξη ρουτίνας και στοχεύουν με επιτυχία στην αποτελεσματική πρόληψη για ομάδα νοσημάτων της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο για τους ενήλικες στη χώρα μας, υπάρχουν ενδείξεις ότι, δεν εκτελούνται συστηματικά και αυτό αποτελεί ουσιαστικό έλλειμμα για την πρόληψη σοβαρών νοσημάτων όπως είναι η πνευμονοκοκκική νόσος.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών της χώρας μας, με πρόεδρο τον καθηγητή παιδιατρικής Ανδρέα Κωνσταντόπουλος, ενέκρινε από 21/12/2011 το «Νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων». Η χώρα απέκτησε για πρώτη φορά πρόγραμμα το οποίο αναφέρεται επαρκέστατα σε όλα τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν κι οι ενήλικες.

Πέρα από τον εμβολιασμό για τον πνευμονόκοκκο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα άλλα εμβόλια που θωρακίζουν τους ενήλικες όπως είναι το εμβόλιο για τον τέτανο, τον μηνιγγιτιδόκοκκο, την διφθερίτιδα, την ανεμοβλογιά, τον κοκίτη, την ηπατίτιδα Α και Β, τον έρπητα ζωστήρα που θα είναι προσεχώς διαθέσιμο, την γρίπη, του ιού έναντι των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Στο ειδικό Εργαλείο Υγεία, του in.gr δείτε ποια εμβόλια ενδείκνυνται για κάθε ηλικία.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον παθολόγο σας.