Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Τι ειναι η δυσφαγία;

golas-disfagia-ilikiomeni

Η κατάποση είναι μια καθημερινή διαδικασία, στην οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν αφιερώνουμε καμία ιδιαίτερη προσοχή. Για μια φυσιολογική κατάποση απαιτείται ένα υγιές νευρικό σύστημα, ορισμένες δομικές προϋποθέσεις στην περιοχή του φάρυγγα και λάρυγγα και ένα λειτουργικά ικανό μυϊκό σύστημα.

 Μερικά από τα σημαντικότερα συμπτώματα της δυσφαγίας (ή δυσκαταποσίας) που μπορεί να ανησυχήσουν τους ασθενείς και τους φροντιστές τους είναι ο πνιγμός ή βήχας κατά τη διάρκεια ή μετά την κατάποση υγρών ή στερεών τροφών, η επιβραδυμένη σίτιση ή άρνηση σίτισης, η ανεξήγητη απώλεια της όρεξης και η μείωση του σωματικού βάρους, ο πόνος ή το αίσθημα εμποδίου κατά την κατάποση, η διαφυγή τροφής ή υγρών από τη μύτη, η προσκόλληση τμημάτων της τροφής στο λαιμό ή στο ύψος του στήθους, η αδυναμία διαχείρισης του σιέλου και οι αλλαγές στην ποιότητα της φωνής μετά την κατάποση στερεών τροφών ή/και υγρών (γάργαρη φωνή).

Η έκταση αυτών των προβλημάτων μπορεί να ποικίλλει από μια μικρή δυσχέρεια έως την πλήρη αδυναμία κατάποσης. Η πιο χαρακτηριστική επίπτωση της δυσφαγίας είναι η πνευμονική εισρόφηση η οποία σε ήδη επιβαρυμένους οργανισμούς, μπορεί να αποβεί μοιραία. Πλήθος ασθενών επίσης επιδεικνύει κλινικά σημάδια υποθρεψίας ή/και αφυδάτωσης και παραπονείται για απώλεια της ευχαρίστησης στη καθημερινή σίτιση. Υπάρχουν όμως θεραπευτικές παρεμβάσεις μέσα από μία διαδικασία 

Ελεάννα Βιρβιδάκη (MSc)

-------------------------------------------------------------

H κ. Ελεάννα Βιρβιδάκη είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (MSc). στη Παθολογία του Λόγου και της Ομιλίας από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Boston University) των Η.Π.Α., μέλος της Αμερικάνικης Ένωσης Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων, A.S.H.A. (American Speech-Language Pathology and Audiology) και του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών, Π.Σ.Λ. Ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα της λογοθεραπείας εδώ και 13 χρόνια ενώ από το 2009, ιδιωτεύει στα Ιωάννινα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες εργασίες, ανακοινώσεις ως εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, σε θέματα αξιολόγησης και αποκατάστασης επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Παράλληλα, είναι διδάσκουσα συνεργάτης των Α.Τ.Ε.Ι. Λογοθεραπείας Ηπείρου και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων.

Δωδώνης 10 & Καλιάφα 1Α/ 453 32 Ιωάννινα
Τηλ. 26510-49006, 26510-47804/ FAX 26510-47804
e-mail:vgolas@otenet.gr / info@virvidaki.gr