Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Τι μπορει να κρυβει ο συνεχης βηχας;

cough13Ο παρατεταμένος βήχας μπορεί να είναι σύμπτωμα οξείας βρογχίτιδας

Εάν το  ‘κρυολόγημα’ σας  επιμένει για πολλές μέρες, ή ο βήχας σας επιμένει, είναι πιθανό να έχετε οξεία βρογχίτιδα και πρέπει να σας δει γιατρός. Αυτά τα περιστατικά βρογχίτιδας εμφανίζονται σποραδικά και συνήθως οφείλονται στον ιό του κοινού κρυολογήματος ή της ινφλουέντζας. Η βρογχίτιδα από ιό, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες καταστάσεις όπως είναι η πνευμονία και εδώ η ιατρική παρακολούθηση και η φαρμακευτική αγωγή είναι αναγκαία.

Συμπτώματα

Η βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή στο κατώτερο αναπνευστικό  σύστημα,  που οδηγεί σε σοβαρή διαταραχή της λειτουργίας του. Τα συμπτώματα της βρογχίτιδας περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, αίσθημα βάρους, συμφόρεσης στο στήθος και παραγωγικό βήχα που διαρκεί περισσότερο από πέντε μέρες. Σε πολλά περιστατικά τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά όπως  πόνος στο στήθος, δύσπνοια, συριγμός. Ο βήχας μπορεί να επιμένει περισσότερο από δυο εβδομάδες και τότε είναι ένδειξη πιθανής πιο σοβαρής επιπλοκής  όπως είναι η πνευμονία. Γενικά αν τα συμπτώματα επιμένουν περισσότερο από 7-10 μέρες  ή επιδεινώνονται, τότε πρέπει να δείτε το γιατρό σας.

Θα πρέπει να σημειωθεί με έμφαση ότι στην ιογενή βρογχίτιδα τα αντιβιοτικά δεν βοηθάν και ίσως περιπλέκουν τη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση η χορήγηση αντιβίωσης πρέπει να είναι απόφαση του θεράποντα γιατρού.

cough24

Θεραπεία

Η θεραπεία στην ιογενή βρογχίτιδα περιλαμβάνει ανάπαυση, χορήγηση υγρών, αντιπυρετικά όταν ο πυρετός αγγίζει τους 38,5 βαθμούς κελσίου, αντιβηχικά σκευάσματα. Ο υγραντήρας του χώρου είναι χρήσιμος. Αν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή με συριγμό  στην εκπνοή, ίσως απαιτηθεί χορήγηση εισπνεόμενων φαρμάκων. Πολλές φορές απαιτείται  για σύντομο χρονικό διάστημα χορήγηση στεροειδών φαρμάκων  από του στόματος. Σε σποραδικές περιπτώσεις η δυσκολία αναπνοής επιβάλλει την εισαγωγή στο Νοσοκομείο.