Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Το αυτι του κολυμβητη. Εξωτερικη ωτιτιδα

Το αυτί του κολυμβητή 
how-to-prevent-swimmers-ear-1

Εξωτερική ωτίτιδα Στη διάρκεια της κολύμβησης συχνά τα αυτιά γεμίζουν με νερό, το οποίο μπορεί να περιέχει βακτήρια και μύκητες. Συνήθως αυτό το νερό βγαίνει μόνο του μετά την κολύμβηση και το αυτί στεγνώνει, οπότε τα βακτήρια και οι μύκητες δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα. Εάν όμως το νερό παραμείνει στον έξω ακουστικό πόρο και το δέρμα διαποτιστεί από την υγρασία (μουλιάσει), τότε τα βακτήρια και οι μύκητες αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται, προκαλούν φλεγμονή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρο, ενίοτε διηθούν και το περιχόνδιο και έτσι εκδηλώνεται η εξωτερική ωτίτιδα.

 

Συμπτώματα

  • Το αυτί βουλώνει και έχει φαγούρα.
  • Ο έξω ακουστικός πόρος πρήζεται σε σημείο που μπορεί να κλείσει τελείως.
  • Από το αυτί αναβλύζει ένα γαλακτώδες λεπτόρρευστο υγρό.
  • Εγκαθίσταται πόνος έντονος και το αυτί γίνεται επώδυνο σε κάθε επαφή, ιδιαίτερα μάλιστα στο χόνδρινο μόρφωμα εμπρός από τον εξω ακουστικό πόρο, τον τράγο.
  • Εάν παρουσιάσετε αυτά τα συμπτώματα ή δείτε λεμφαδένες να διογκωθούν στον τράχηλο θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πρόληψη
Εάν αισθάνεστε το αυτί σας υγρό ή βουλωμένο μετά από την κολύμβηση, το μπάνιο καθαριότητας, ή το ντους, κάμψτε πλάγια το κεφάλι σας με το πάσχον αυτί προς τα άνω, τραβήξτε το πτερύγιο προς τα έξω και γεμίστε το αυτί σας με ωτικές σταγόνες κατάλληλες για να στεγνώσουν το αυτί.                        Μετακινείστε το πτερύγιο κυκλικά, ώστε οι σταγόνες να γεμίσουν τον έξω ακουστικό πόρο και μετά πάρτε την κατάλληλη θέση να αδειάσει το αυτί σας. Τις ωτικές σταγόνες τις προμηθεύεστε από το φαρμακείο χωρίς συνταγή.

Προειδοποίηση
Εάν έχετε ωτίτιδα, χρόνια ωτίτιδα, διάτρηση του τυμπανικού υμένα, σωληνάκια αερισμού, πρόσφατο τραυματισμό του τυμπανικού υμένα, η έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για κάποιο πρόβλημα στο αυτί σας, συμβουλευτείτε τον ΩΡΛ σας πριν χρησιμοποιήσετε ωτικές σταγόνες ή κολυμπήσετε. Εάν ο γιατρός σας εκτιμήσει ότι μπορείτε με ασφάλεια να βάλετε σταγόνες, τότε μπορείτε να προμηθευτείτε τις δικές σας σταγόνες για χρήση μετά την κολύμβηση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λοσιόν οινοπνεύματος, η διάλυμα με κύριο συστατικό το οινόπνευμα. Το οινόπνευμα καθώς εξατμίζεται απορροφάει το νερό και βοηθάει να στεγνώσει το δέρμα και να σκοτωθούν μικρόβια και μύκητες, τα κύρια αίτια εμφάνισης της ωτίτιδας του κολυμβητή. Άλλες δραστικές ουσίες είναι το βορικό οξύ σε διάλυμα αλκοόλης 70ο 3% ή το ξύδι σε διάλυμα αλκοόλης 50/50. Ένα ήπια όξινο περιβάλλον αποτρέπει την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων. Ένα στεγνό αυτί είναι δύσκολο να αναπτύξει φλεγμονή. Η προσπάθεια να απομακρύνετε το νερό από το αυτί σας καλό είναι να περιορίζεται στην αφυδατική ιδιότητα του οινοπνεύματος, ή τη χρήση του στεγνωτήρα μαλλιών.

Η χρήση της μπατονέτας επιτρέπεται μόνο στο έξω τριτημόριο του ακουστικού πόρου και επιβάλει λεπτούς χειρισμούς. Διαφορετικά μπορεί να προωθήσει προς τα έσω το όποιο περιεχόμενο του έξω ακουστικού πόρου και να προκαλέσει πωματισμό ή και τραυματισμό του αυτιού. Εάν αντιμετωπίζετε συχνό επαναλαμβανόμενο πρόβλημα ο ΩΡΛ σας μπορεί να συστήσει ελαιώδεις ωτικές σταγόνες για χρήση πριν την κολύμβηση ώστε να προστατεύονται τα αυτιά σας από την υγρασία. Άτομα με αποφολυδωτική δερματίτιδα, χρόνιο κνησμό στο αυτί, ή παραγωγή μεγάλης ποσότητας κυψελίδας, εμφανίζουν πολύ πιο συχνά ωτίτιδα μετά την κολύμβηση. Τα άτομα αυτά πρέπει συστηματικά να χρησιμοποιούν τα αλκοολούχα διαλύματα κατά την περίοδο των μπάνιων. Εδώ ο ετήσιος καθαρισμός των αυτιών πριν την περίοδο των μπάνιων απομακρύνει δυσάρεστα επακόλουθα που μπορούν να διαταράξουν τις καλοκαιρινές διακοπές.

Κνησμός έξω ακουστικού πόρου (το αυτί που έχει φαγούρα)
Το αυτί με κνησμό είναι ιδιαίτερα βασανιστική κατάσταση. Μπορεί να οφείλεται σε μυκητίαση ή αλλεργία. Τις περισσότερες όμως φορές οφείλεται σε χρόνια δερματίτιδα του έξω ακουστικού πόρου. Η συνηθέστερη μορφή είναι εκείνη της χρόνιας σμηγματορροϊκής δερματίτιδας. Κάτι ανάλογο της πιτυρίδας όπου η κυψελίδα είναι ξηρή αποφολιδωτική και άφθονη. Οι πάσχοντες από χρόνια σμηγματορροϊκή δερματίτιδα θα πρέπει να αποφεύγουν διαιτητικές συνήθειες που επιδεινώνουν την κατάσταση όπως λιπαρές τροφές, σάκχαρα, άμυλο, υδατάνθρακες και σοκολάτα. Κορτιζονούχες ωτικές σταγόνες κατά την κατάκλιση ανακουφίζουν από τον κνησμό. Δεν υπάρχει θεραπεία ίασης αλλά η νόσος μπορεί ικανοποιητικά να ελεγχτεί.

Σκνίπες κουνούπια αράχνες και άλλα έντομα στο αυτί
Πολλά είδη εντόμων μπορούν εύκολα να μπουν στο αυτί κυρίως τους θερινούς μήνες και κατά την διαβίωση σε αγροτικές περιοχές. Τα έντομα συνήθως παγιδεύονται στην κυψελίδα και δεν μπορούν να πετάξουν και να φύγουν. Μεγαλύτερα έντομα δεν μπορούν να γυρίσουν γύρω από τον εαυτό τους ή να οπισθοδρομήσουν και να απελευθερωθούν. Άλλα πάλι σπάνια επιλέγουν να φωλιάσουν στο αυτί. Τα έντομα αισθάνονται παγηδευμένα και οι κινήσεις τους προκαλούν πόνο και αίσθημα τρόμου. Τα έντομα μπορούν να απομακρυνθούν με πλύση με χλιαρό διάλυμα. Ευμεγέθη έντομα θανατώνονται σε χρόνο 5 – 10 λεπτών, με ορυκτό λάδι που μπλοκάρει τους αναπνευστικούς πόρους και καταργεί την αναπνοή τους. Η διαχείριση του όλου προβλήματος ενδείκνυται να γίνει από τον ΩΡΛ.

Άλλα ξένα σώματα
Χάντρες, μύτες από μολύβι, κομματάκι από γομολάστιχα ή πλαστικά παιχνίδια, ξηροί καρποί, είναι τα συνήθη αντικείμενα που παιδάκια βάζουν στο αυτί τους. Η απομάκρυνση τους απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και πρέπει να γίνεται από ΩΡΛ