Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Το αυτι και η λειτουργια του σε αλλαγες της ατμοσφαιρικης πιεσης. Πτησεις - Καταδυσεις (μερος β)

auti-atmosfairiki-piesi-2Συνεχίζοντας από το μέρος α...

Πως μπορείς να ξεμπλοκάρεις το αυτί σου

Η κατάποση ενεργοποιεί τους μυς που ανοίγουν την ευσταχιανή σάλπιγγα. Καταπίνουμε συχνότερα όταν μασάμε τσίχλα ή αφήνουμε καραμέλα μέντας να διαλύεται στο στόμα. Αυτή είναι μια καλή πρακτική ειδικά πριν και κατά την κάθοδο.

Το χασμουρητό είναι αποτελεσματικότερο γιατί είναι ισχυρότερος διεγέρτης για τους υπεύθυνους μυς. Είναι σκόπιμο κατά την κάθοδο να μη κοιμόμαστε γιατί δεν προκαλούμε συχνή κατάποση ώστε να εξισώνονται οι διαφορές της πίεσης.

Εάν το χασμουρητό και η κατάποση δεν είναι αποτελεσματικά ο πιο δυνατός χειρισμός αποσυμπίεσες των αυτιών είναι:

  • Κλείνουμε τα ρουθούνια μας με τον αντίχειρα και το πλάγιο του δείκτη.
  • Παίρνουμε μια βαθειά εισπνοή
  • Εκπνέουμε με δύναμη προς τη μύτη σαν να θέλουμε να απωθήσουμε το χέρι μας από τη μύτη.
  • Όταν ακούσουμε χαρακτηριστικό θόρυβο αέρα στα αυτιά μας, πετύχαμε την αποσυμπίεση.
  • Αυτό επαναλαμβάνεται μερικές φορές κατά την κάθοδο.

Στα μωρά χειρισμοί αποσυμπίεσης δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν, μπορούν όμως να βοηθηθούν αν ρουφάνε καλαμάκι πίνουν με μπιμπερό ή κρατάνε πίπα. Ταΐστε το μωρό σας κατά την κάθοδο και κρατήστε το ξύπνιο.

Τι προληπτικά μέτρα μπορούμε να πάρουμε

  • flightΣε περίπτωση ενεργού ωτίτιδας δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε την δύναμη του θώρακα και του διαφράγματος στην προσπάθεια αποσυμπίεσης γιατί η πίεση του αέρα ξεπερνάει τα όρια ασφάλειας.
  • Αρκεί το όποιο αποτέλεσμα πετύχετε, χρησιμοποιώντας για αποσυμπίεση τους μυς παρειών και λαιμού.
  • Εάν είστε κρυωμένοι, ή έχετε κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού, ρινοκολπίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, καταρροϊκό σύνδρομο, το καλύτερο είναι να αναβάλετε την πτήση σας.
  • Επίσης αν πρόσφατα έχετε κάνει χειρουργική επέμβαση στα αυτιά σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πόσο σύντομα μπορείτε να ταξιδεύσετε με ασφάλεια.

Η χρήση των αποσυμφορητικών και των σπρέι γενικά

Οι ταξιδιώτες που κατά επανάληψη πετάνε, συνήθως παίρνουν ένα χάπι αποσυμφορητικού σκευάσματος ή κάνουν χρήση αποσυμφορητικού σπρέι.
Τα σύγχρονα αποσυμφορητικά έχουν δράση από 8 έως εικοσιτέσσερις ώρες και σε κάθε περίπτωση μπορεί η χορήγηση να γίνει μια ώρα πριν τη πτήση και να επαναληφθεί μια ώρα προ της προσγείωσης. Η δράση αυτών των φαρμάκων αποσυμφορεί τον βλεννογόνο και διευκολύνει την αποσυμπίεση.
Ταξιδιώτες που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα θα πρέπει να παίρνουν τη θεραπεία τους πριν τη πτήση και ίσως από την προηγουμένη της πτήσης για τον ίδιο λόγο.

Τα αποσυμφορητικά είναι φάρμακα που μπορούν να ληφθούν χωρίς ιατρική συνταγή, ωστόσο θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με καρδιακά νοσήματα, υπέρταση, αρρυθμία, νοσήματα του θυρεοειδή, ή άτομα ιδιαίτερα αγχώδη και νευρικά. Αυτά τα άτομα θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους, επίσης οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν την όποια θεραπευτική αγωγή.

Εάν η συμφόρηση των αυτιών επιμένει και μετά την προσγείωση συνεχίζετε τη προσπάθεια με τις τεχνικές αποσυμπίεσης.

Εδώ τα αποσυμφορητικά και τα ρινικά σπρέι μπορεί να φανούν αποδοτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείς τα σπρέι αλλά προσοχή μόνο για λίγες μέρες. Η παρατεταμένη χρήση οδηγεί σε μόνιμη συμφόρεση της μύτης.

Εάν τα αυτιά δεν “ανοίγουν” ή αρχίζει να εμφανίζεται πόνος η συμβουλή από γιατρό ΩΡΛ και μάλιστα έμπειρο σε προβλήματα πτήσεων και καταδύσεων είναι απαραίτητη.

Αυτή η εικόνα της επίπτωσης της βαρύτητας στο αυτί μπορεί να πάρει ακόμη πιο σοβαρή διάσταση με επιπλέον εκδηλώσεις ιλίγγου, βαρηκοΐας και εμβοών. Ενίοτε η ανακούφιση επιτυγχάνεται με παρακέντηση του τυμπανικού υμένα και απαιτείται ειδική φαρμακευτική αγωγή. .