Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Ατυχηματα απο πτωση (μερος γ)

atiximata-ptwsi-3Συνεχίζοντας από το μέρος β...

Στο σπίτι

 • Εάν τα κουφώματα των δωματίων έχουν υπερυψωμένο κατώφλι, αφαίρεσε το.
 • Τακτοποίησε έπιπλα, καλώδια, παπούτσια, παντόφλες και άλλα αντικείμενα στο σπίτι, κατά τρόπο ώστε οι διάδρομοι μετακίνησης να είναι ελεύθεροι.
 • Σταθεροποίησε τα χαλιά με αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψης και μη χρησιμοποιείς ελεύθερα μικρά ταπέτα που μπορεί να διπλώσουν ή να ολισθαίνουν.
 • Μη χρησιμοποιείς επισφαλείς διαδικασίες να φτάσεις ένα ράφι.
 • Ποτέ μη ανεβαίνεις σε μια καρέκλα.
 • Φρόντισε τα πατώματα να μην είναι ολισθηρά.
 • Φρόντισε οι σκάλες να είναι καλά φωτισμένες και να έχουν στερεό κάγκελο.
 • Εάν έχεις πρόβλημα όρασης τοποθέτησε φωτεινή έγχρωμη ταινία στο πρώτο και τελευταίο σκαλοπάτι ή όπου αλλάζει το επίπεδο του πατώματος.
 • Τοποθέτησε στέρεες χειρολαβές και αντιολισθητικά ταπέτα στο ντους, την μπανιέρα και κοντά στην τουαλέτα.Το κάθισμα στο ντους και ο μπάγκος καθίσματος στο μπάνιο ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πτώσης.
 • Τοποθέτησε διακόπτη δίπλα στη πόρτα της κρεβατοκάμαρας και δίπλα στο κρεβάτι ώστε να μην έχεις να διασχίζεις το υπνοδωμάτιο για να ανάβεις και να κλείνεις τα φώτα. Λάμπα νυχτός στο υπνοδωμάτιο, τον διάδρομο και το μπάνιο είναι μια πολύ καλή ιδέα.
 • Μεγάλη προσοχή χρειάζεται αν συγκατοικείς με παιδιά. Παρατημένα παιχνίδια ή εξαρτήματα από αυτά μπορεί να προκαλέσουν δραματική πτώση.
 • Προσοχή στις παντόφλες μιας χρήσης των ξενοδοχείων. Είναι ιδιαίτερα ολισθηρές σε υγρό πάτωμα.

Αποκατάσταση ή ελαχιστοποίηση της τάσης προς πτώση

Τι γίνεται με τα άτομα που ήδη έχουν πέσει. Αν και η αποκατάσταση δεν έχει τέλεια αποτελέσματα πρέπει να ακολουθείται συγκεκριμένο πρόγραμμα. Πρώτος στόχος είναι μια διεξοδική και πλήρη εκτίμηση της αισθητικότητας του πάσχοντα, της λειτουργίας του εγκεφάλου, των μυών και των αρθρώσεων.

Επίσης είναι απαραίτητη η λεπτομερής εκτίμηση του συστήματος ισορροπίας και η διερεύνηση των παθήσεων που έχουν σχέση με το έσω αυτί και που προκαλούν ζάλη, ίλιγγο και αστάθεια. Η λειτουργία του συστήματος ισορροπίας στο έσω αυτί, μπορεί να διαταραχθεί από τη χορήγηση ορισμένων φαρμάκων, τραυματισμό, ή εκφύλιση λόγω ηλικίας.

Ο έλεγχος της διανοητικής λειτουργίας κρίνεται αναγκαίος, διότι οι πτώσεις μπορεί να είναι σημάδι διανοητικής δυσλειτουργίας. Μια επανεκτίμηση όλων των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής έχει ιδιαίτερη σημασία.

Όλα τα προβλήματα υγείας που μπορούν να ρυθμιστούν πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Τα προβλήματα όρασης με τη χρήση των ανάλογων διορθωτικών φακών. Προβλήματα ακοής με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Πιθανές διόρθωσεις στη χορήγηση των φαρμάκων ώστε να λαμβάνονται οι μικρότερες απαιτούμενες δόσεις. Έλεγχος της υπέρτασης, του σακχαρώδη διαβήτη, των ορμονών του θυρεοειδή, των επιπέδων της βιταμίνης D και άλλων ιχνοστοιχείων, όπως και άλλων νοσημάτων που μπορεί να προκαλούν διαταραχές στην ισορροπία.

Η βελτίωση της κινητικότητας και της φυσικής κατάστασης με φυσιοθεραπευτική αγωγή παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση. Επίσης, η ψυχολογική υποστήριξη του ασθενή, ώστε να ξεπεράσει τον φόβο μιας πιθανής πτώσης και περαιτέρω τραυματισμών. Το “Π” και το μπαστούνι βοηθούν σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας και η χρήση τους στο περιβάλλον του σπιτιού έχει ιδιαίτερη σημασία.

Απλές αλλαγές, όπως η τοποθέτηση χειρολαβών στο μπάνιο ή στους διαδρόμους, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση του ατόμου και μειώνουν τον κίνδυνο πτώσης. Η απομάκρυνση του πάσχοντα από το καθημερινό του περιβάλλον ή οι ουσιαστικές αλλαγές σε αυτό δεν βοηθούν στη βελτίωση της τάσης για πτώσεις. Η αποκατάσταση πρέπει να εφαρμοστεί στον ασθενή όσο γίνεται πιο σύντομα εκτός νοσοκομείου και μάλιστα μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον, με συμμετοχή των μελλών της οικογένειας και των ατόμων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σπίτι.

Γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στις διαδραστικές σχέσεις με την οικογένεια και την κοινωνία, μπορεί να σταματήσουν την οδό προς την αδράνεια, την εσωστρέφεια και την προοδευτική διανοητική και κινητική εκφύλιση.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα επιχειρήσω με πολύ απλά λόγια να εκφράσω την σύνθετη λειτουργία της ισορροπίας που όταν διαταράσσεται μπορεί να οδηγήσει σε επεισόδια πτώσεων.

Σε ότι αφορά την κίνηση μας, την θέση μας και τη στάση μας σε σχέση με το περιβάλλον, δηλαδή την ισορροπία μας, έχει γίνει νομίζω κατανοητό ότι ο οργανισμός μας διαθέτει ένα πολύπλοκο σύστημα ελέγχου και έκφρασης αυτής της λειτουργίας.

Αυτή η λειτουργία διακρίνεται στην νευρική - αισθητηριακή της έκφραση, όπου πληροφορίες από το περιβάλλον ή από το ίδιο το σώμα οδηγούνται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και από εκεί μετά κατάλληλη επεξεργασία δίνονται εντολές στην περιφέρεια, πώς να αντιδράσει. Και την “σωματική της έκφραση” όπου το ερειστικό σύστημα (αρθρώσεις και οστά) συνεργαζόμενο με το μυϊκό σύστημα, λαμβάνουν αυτές τις εντολές και αντιδρούν ανάλογα με τελικό αποτέλεσμα τη ισορροπία του σώματος.

Όταν ένα άτομο είναι επιρρεπές σε πτώσεις, θεωρώ ότι πρέπει να αρχίζει η ιατρική του διερεύνηση από την ΩΡΛ κλινική εξέταση και τον νευρωοτολογικό έλεγχο.

Έτσι θα προσδιοριστεί αν υπάρχει βλάβη στο περιφερικό αιθουσαίο σύστημα, το οποίο συνήθως πάσχει σε άτομα με διαταραχές της ισορροπίας, αλλά παράλληλα θα προκύψουν και στοιχεία για το αν απαιτείται περαιτέρω νευρολογική ή άλλη διερεύνηση, ώστε να ολοκληρωθεί η διάγνωση και να προγραμματιστεί η θεραπεία.