Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Καθαρισμός, απολύμανση, αποστείρωση στην περίοδο του Coivid-19

Καθαρισμός, απολύμανση, αποστείρωση

Πού βρίσκονται τα μικρόβια;

Τα μικρόβια είναι μέρος της καθημερινής ζωής. Μερικά από αυτά είναι χρήσιμα, άλλα πάλι είναι επιβλαβή και προκαλούν ασθένειες. Μπορούν να βρεθούν παντού, στον αέρα, το έδαφος, το νερό. Επίσης στο δέρμα και στο σώμα. Τα μικρόβια βρίσκονται και σε κάθε επιφάνεια όπως και στα αντικείμενα που αγγίζουμε.

Μερικές φορές αυτά τα μικρόβια μπορούν να προσβάλουν τον οργανισμό μας και να προκαλέσουν αρρώστια. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν μικρόβια στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Θα μπορούσαμε να μολυνθούμε από τα μικρόβια εάν αγγίξουμε το τηλεχειριστήριο και μετά τρίψουμε τα μάτια μας ή τη μύτη, ή φάμε χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα μικρόβια από τις επιφάνειες και τα αντικείμενα;

Για να αποφύγουμε τη μόλυνση από επιφάνειες και αντικείμενα, είναι σημαντικό να πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Είναι όμως πρακτικά αδύνατον να πλένουμε τα χέρια μας κάθε φορά που αγγίζουμε κάτι. Επομένως, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε τακτικά επιφάνειες και αντικείμενα στο σπίτι και την δουλειά.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καθαρισμού, απολύμανσης και αποστείρωσης

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η απολύμανση είναι ίδια με τον καθαρισμό ή την αποστείρωση. Αυτό δεν ισχύει:

Ο καθαρισμός αφαιρεί βρωμιά, σκόνη, ψίχουλα και μικρόβια από επιφάνειες ή αντικείμενα. Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουμε σαπούνι (ή απορρυπαντικό) και νερό για να καθαρίσουμε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα. Με αυτό τον τρόπο δεν είναι βέβαιο ότι τα μικρόβια σκοτώνονται, ωστόσο ο πληθυσμός τους ελαττώνεται σημαντικά ώστε να είναι ανεπαρκής να προκαλέσει μόλυνση.
Κατά την απολύμανση χρησιμοποιούνται χημικά απολυμαντικά που σκοτώσουν τα μικρόβια από επιφάνειες και αντικείμενα. Μερικά κοινά απολυμαντικά είναι λευκαντικά, χλωριούχα και διαλύματα αλκοόλης.

Συνήθως πρέπει να αφήνουμε το απολυμαντικό στις επιφάνειες και τα αντικείμενα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να σκοτωθούν τα μικρόβια. Η απολύμανση δεν καθαρίζει απαραίτητα βρώμικες επιφάνειες. Είναι σημαντικό να προηγείται επιμελής καθαρισμός.

Απολύμανση σημαίνει ότι ο πληθυσμός των μικροβίων μειώνεται δραστικά σε ασφαλές επίπεδο. Αυτό που θεωρείται ασφαλές επίπεδο καθορίζεται από τα πρότυπα των υπηρεσιών δημόσιας υγείας ή τις απαιτήσεις στο χώρο εργασίας, σχολείων κ.λπ. Για παράδειγμα, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες απολύμανσης για εστιατόρια και άλλες εγκαταστάσεις που προετοιμάζουν νωπά είδη διατροφής. Όπως επίσης άλλα πρωτόκολλα για συντήρηση νωπών ή καταψυγμένων τροφίμων. Άλλα πάλι πρωτόκολλα αφορούν καθαρισμό και απολύμανση κλιματιστικών μονάδων, κ.ο.κ.

Η διαδικασία της απολύμανσης προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες μας. Μπορούμε να καθαρίσουμε ένα πάτωμα χρησιμοποιώντας σφουγγαρίστρα με χημική ουσία και νερό. Για να απολυμάνουμε τα πιάτα είναι επαρκής η χρήση πλυντηρίου πιάτων. Για το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, το πληκτρολόγιο του κομπιούτερ και άλλων συναφών αντικειμένων, είναι επαρκές ένα αντιβακτηριακό σκούπισμα με ειδικό μαντήλι, πετσετάκι.

Όταν συνδυάζεται καθαρισμός και απολύμανση, μειώνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος εξάπλωσης μόλυνσης από επιφάνειες και αντικείμενα. Στην αγορά διατίθενται προϊόντα που καθαρίζουν και απολυμαίνουν συγχρόνως.

Ποιες επιφάνειες και αντικείμενα χρειάζονται συχνό καθαρισμό και απολύμανση;

Για να αποτρέψουμε μια πιθανή εξάπλωση λοίμωξης πρέπει να καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε συχνά επιφάνειες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Για παράδειγμα, στο σπίτι αυτό περιλαμβάνει: Μπάγκους, τραπέζι κουζίνας – τραπεζαρίας, πόμολα, λαβές βρύσης και τουαλέτας, διακόπτες ρεύματος, τηλεχειριστήρια, πληκτρολόγια, PC, Laptop,παιχνίδια κοκ.

Πώς μπορώ να καθαρίσω και να απολυμάνω με ασφάλεια;

Είναι σημαντικό να είστε ασφαλείς όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης:
• Φυλάξτε τα στα δοχεία που περιέχουν καθαριστικές ουσίες και ουσίες απολύμανσης. Ακολουθήστε πάντα τις οδηγίες και προσέξτε τις προειδοποιήσεις στην ετικέτα.
• Μην αναμιγνύετε καθαριστικά και απολυμαντικά, εκτός εάν οι ετικέτες αναφέρουν ότι είναι ασφαλές να το κάνετε. Ο συνδυασμός ορισμένων προϊόντων (όπως χλωρίνη και καθαριστικά αμμωνίας) μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο.
• Ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε γάντια για την προστασία των χεριών ή και γυαλιά για την προστασία των ματιών κατά τη χρήση των προϊόντων
• Εάν καταπιείτε, εισπνεύσετε ή εκθέσετε στο δέρμα σας, ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος ή ζητήστε ιατρική βοήθεια.
• Φυλάξτε τα μακριά από παιδιά


Τι είναι η αποστείρωση;

Είναι η με φυσικά ή χημικά μέσα, όπως είναι ο βρασμός, ο ατμός υπό πίεση, ο ξηρός κλίβανος, συγκεκριμένες πτητικές ουσίες, υπεριώδη ακτινοβολία, κ.ο.κ., καταστροφή όλων των μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των σπόρων των μικροβίων.

Εφαρμόζεται στην ιατρική και ιδιαίτερα στις χειρουργικές πράξεις, ενώ η εφαρμογή της δεν έχει έννοια στη καθημερινή μας ζωή, πλην ειδικών περιπτώσεων όπως είναι η αποστείρωση μπιμπερό και η αποστείρωση βάζων συντήρησης τροφίμων.