Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Αντιφατικες ερευνες για το ηλεκτρονικο τσιγαρο

kapnisma1Αντιφατικές έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Έρευνες Ελλήνων επιστημόνων δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βλάπτει μεν την καρδιά αλλά επιβαρύνει το αναπνευστικό!

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Ωνάσειο και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που έγινε στο Μόναχο 25-29 Αυγούστου.

Οι ερευνητές με επικεφαλής το Δρ Κωνσταντίνο Φαρσαλινό εξέτασαν την καρδιακή λειτουργία 20 νεαρών καπνιστών πριν και μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις μετρήσεις σε 22 χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου πριν και μετά τη χρήση της συσκευής για διάστημα επτά λεπτών.

Το κοινό τσιγάρο επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία προκαλώντας αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης. Από την άλλη, οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου παρουσίασαν μόνο μια μικρή αύξηση της πίεσης.

kapnisma2Η δεύτερη μελέτη διεξήχθη από το πανεπιστήμιο Αθηνών επίσης σε μικρό δείγμα ατόμων και παρουσιάστηκε μία εβδομάδα αργότερα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βιέννη. Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην πνευμονική λειτουργία 8 ατόμων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ τσιγάρο και 24 καπνιστών, από τους οποίους οι 11 είχαν φυσιολογική πνευμονική λειτουργία και οι 13 έπασχαν είτε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είτε από άσθμα.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Χριστίνα Γκράτζιου, μέλος της ερευνητικής ομάδας, «καταγράφηκε μια άμεση αύξηση στην αντίσταση των αεραγωγών, η οποία υποδηλώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να προκαλέσουν άμεσες βλάβες μετά τη χρήση τους. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται προκειμένου να κατανοήσουμε αν υπάρχουν και μακροπρόθεσμες επιδράσεις».