Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Αμυγδαλεκτομη για την θεραπεια της υπνικης απνοιας στα παιδια

boukomaΑμυγδαλεκτομή για την θεραπεία της υπνικής άπνοιας στα παιδιά

 

Η αμυγδαλεκτομή για την θεραπεία της υπνικής άπνοιας στα παιδιά ενίοτε εγκυμονεί κάποιους κινδύνους.

Αν και η αμυγδαλεκτομή – αδενοτομή, είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία για την υπνική άπνοια στα παιδιά, ενίοτε εμφανίζονται μετεγχειρητικά αναπνευστικά προβλήματα.

Τα παιδιά που υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή για την θεραπεία της υπνικής άπνοιας εμφανίζουν μετεγχειρητικά αναπνευστικά προβλήματα, συχνότερα από τα παιδιά που υποβάλλονται στην ίδια επέμβαση για άλλους λόγους.

 

Θα πρέπει να τονισθεί με έμφαση, ότι ένας τέτοιος φόβος δεν πρέπει να απομακρύνει τους γονείς από την απόφαση της αμυγδαλεκτομής, η οποία ουσιαστικά θα ανακουφίσει το παιδί τους από το απνοϊκό σύνδρομο κατά τον ύπνο. Εξ άλλου είναι υπόθεση των γιατρών, να γνωρίζουν ότι τα παιδιά με αποφρακτική άπνοια ύπνου, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες αναπνευστικών επιπλοκών, όπως χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα (υποξαιμία) κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την επέμβαση και να παίρνουν τα ανάλογα μέτρα ασφάλειας.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι, ότι αναπνευστικές δυσκολίες μπορεί να προκύψουν και αργότερα και να παρακολουθούν την κατάσταση του παιδιού των το πρώτο μετεγχειρητικό εικοσιτετράωρο κυρίως κατά τον ύπνο. Το συνηθέστερο είναι μετεγχειρητικά να ακολουθήσει μια τελείως ομαλή πορεία. Είναι όμως σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν, ότι η αμυγδαλεκτομή μπορεί να έχει επιπλοκές, όπως άλλωστε και κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση.

Είναι γνωστό ότι 1-5% των παιδιών εμφανίζουν αποφρακτική άπνοια κατά τον ύπνο, μια διαταραχή κατά την οποία οι ιστοί του λαιμού συμπίπτουν κατά την διάρκεια του ύπνου, προκαλώντας επανειλημμένες παροδικές αναπνευστικές παύσεις. Το θορυβώδες ροχαλητό είναι το εμφανέστερο σύμπτωμα, αλλά για αυτά τα παιδιά, η νευρικότητα, η υπνηλία κατά την διάρκεια της ημέρας, ή αδυναμία προσήλωσης είναι κόκκινη σημαία. Στα παιδιά, η άπνοια ύπνου σχεδόν πάντα προέρχεται από απόφραξη στο επίπεδο των αμυγδαλών ή των αδενοειδών εκβλαστήσεων και οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή αυτών των οργάνων ή υπερτροφία. Εδώ συχνά η αδενοτομή - αμυγδαλεκτομή αποτελούν απόλυτη ένδειξη.

Στις ΗΠΑ η αποφρακτική υπνική άπνοια στα παιδιά, είναι ο κύριος λόγος αμυγδαλεκτομής. Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπτώματα υποχωρούν ή υπάρχει ουσιαστική βελτίωση σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80% των παιδιών που χειρουργούνται.

amygdales

 

Θεραπεία

Η θεραπεία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας στα παιδιά, εκτός της εξάλειψης αυτής καθεαυτής της επικινδυνότητας κατά τον ύπνο, έχει ευεργετικά αναπτυξιακά και γνωστικά οφέλη. Η αποφρακτική άπνοια, διαταράσσει τον ανενόχλητο ύπνο, με αποτέλεσμα το παιδί κατά την διάρκεια των ωρών εγρήγορσης να παρουσιάζει ευερεθιστικότητα, νευρικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης και σπάνια καταβολή, υπνηλία.

Οι μελέτες δείχνουν ότι η θεραπεία της κατάστασης με χειρουργική επέμβαση, βελτιώνει σημαντικά τα προβλήματα συμπεριφοράς και τη σχολική επίδοση.

 

Επιπλοκές

Οι συνήθεις επιπλοκές της αμυγδαλεκτομής είναι:

 • ο πόνος
 • η δυσκαταποσία και
 • η ναυτία.
 • Σποραδικά παρουσιάζεται μετεγχειρητική αιμορραγία και
 • μάλλον σπάνια αναπνευστικά προβλήματα.

Τα παιδιά με υπνική άπνοια, έχουν περισσότερες πιθανότητες μετεγχειρητικών αναπνευστικών επιπλοκών, ενώ έχουν λιγότερες πιθανότητες μετεγχειρητικής αιμορραγία από τα παιδιά με τις υποτροπιάζουσες λοιμώξεις. Δεν έχει αποδειχθεί αν υποομάδες παιδιών, όπως τα παχύσαρκα ή εκείνα με σοβαρή αποφρακτική άπνοια διατρέχουν μεγαλύτερους μετεγχειρητικούς κινδύνους. Είναι όμως επιθυμητό αυτές οι υποομάδες μετεγχειρητικά να διανυκτερεύουν 1-2 νύχτες στην κλινική. Το σύνηθες είναι μετά αμυγδαλεκτομή – αδενοτομή τα παιδιά να πηγαίνουν σπίτι τους την ίδια μέρα.

Αν η ένδειξη της αμυγδαλεκτομής μπαίνει σε παιδί με υπνική άπνοια, είναι απαραίτητο να βεβαιωθεί ότι το παιδί πάσχει από υπνική άπνοια.

Αποτελούν σοβαρές ενδείξεις:

 • το δυνατό ροχαλητό
 • η κινητικότητα του παιδιού κατά τον ύπνο
 • η μεγάλη νευρικότητα της ώρες εγρήγορσης
 • η αδυναμία συγκέντρωσης και
 • σπανιότερα η κόπωση και
 • η υπνηλία.

Η καταγραφή όμως της ποιότητας του ύπνου αποτελεί αδιάψευστη διαπίστωση.

SOURCES: David Gozal, M.D., chair, pediatrics, University of Chicago; Tod Olin, M.D., pediatric pulmonologist, National Jewish Health, Denver; Sept. 21, 2015, Pediatrics, online