Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Ο αλλεργικός ασθενής και η πανδημία COVID-19

alergies-kai-covis-19

Έχω άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα. Ανησυχώ για τα πάντα.

Μη πανικοβάλλεστε και για να ενημερωθείτε μη διαβάζετε ό,τι βρείτε σχετικά με το τι είναι γνωστό για την πανδημία του κορωναϊού, ( COVID-19.) Ο ιός SARS-Cov-2 δεν έχει καιρό που πρωτοεμφανίστηκε και οι πληροφορίες για το πώς λειτουργεί, μεταδίδεται, δημιουργεί νοσηρότητα, και αδρανοποιείται, καθημερινά εμπλουτίζονται.

Η επιχειρούμενη εδώ ενημέρωση βασίζεται στα πιο αξιόπιστα διαθέσιμα δεδομένα. Τα άτομα με άσθμα, παιδιά ή ενήλικες, θα πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια ομάδα υψηλού κινδύνου για τη νόσο του κορωναϊού. Ωστόσο, από τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα στοιχεία, φαίνεται ότι οι ασθενείς που νόσησαν από κορωναϊό με ιστορικό άσθματος, δεν εμφάνισαν επιδείνωση της συμπτωματολογίας λόγω του υποκειμένου νοσήματος.

Τα ίδια αποτελέσματα ισχύουν για ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα ή ατοπική δερματίτιδα. Ακόμη δεν υπάρχει εξειδικευμένη θεραπεία ή εμβόλιο για την πρόληψη της προσβολής από τον κορωναϊό, covid-19. Η καλύτερη πρόληψη είναι να μη εκτιθέμεθα σε φορείς ή πάσχοντες.

Η κοινωνική αποστασιοποίηση και το σχολαστικό πλύσιμο χεριών, παραμένουν ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους άλλους από πιθανή έκθεση στον ιό.

 • Μη πλησιάζετε κατά οποιοδήποτε τρόπο άτομα που πάσχουν.
 • Αποφύγετε τα πολυσύχναστα μέρη
 • Εκπαιδευτείτε να πλένετε συστηματικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
 • Μη αγγίζετε το πρόσωπό σας, το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια χωρίς να πλύνετε τα χέρια σας .

Είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη θεραπευτική αγωγή για το άσθμα, τη αλλεργική ρινίτιδα ή για κάθε άλλη αλλεργική νόσο, παίρνοντας τα φάρμακά σας με τη δοσολογία που σας προτείνει ο γιατρός σας.

Μην αλλάζετε ή διακόπτετε τη θεραπεία σας ή την προγραμματισμένη απευαισθητοποίηση σας, χωρίς να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Δεν υπάρχει ένδειξη επιστημονικά επιβεβαιωμένη, ότι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, από τη μύτη ή από το στόμα, τα αντισταμινικά ή οι βιολογικοί παράγοντες, έχουν κάποια αρνητική επίπτωση σε ενδεχόμενο προσβολής ή νοσήσης από COVID-19.

Εάν σταματήσετε ή τροποποιήσετε την θεραπεία σας, υπάρχει κίνδυνος η αλλεργική νόσος και ιδιαίτερα το άσθμα να επιδεινωθεί, να βγει εκτός ελέγχου και να πρέπει τότε να σας χορηγηθεί πολύ ισχυρότερη αγωγή ή και να προκύψει ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο.

Συστάσεις:

 • Φροντίστε να χρησιμοποιείτε τα εισπνεόμενα σας σωστά και με συνέπεια στη δοσολογία.
 • Αποφύγετε παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν το άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα, όπως είναι τα οικιακά αλλεργιογόνα, η γυρεοφορία, αλλά και οι ερεθιστικές πτητικές ουσίες και η ατμοσφαιρική ρύπανση.
 • Ειδικά όσοι βρίσκονται σε καραντίνα πρέπει να αποφεύγουν αυστηρά το κάπνισμα.
 • Ακολουθείστε σχολαστικά τη θεραπεία του άσθματος και βεβαιωθείτε ότι είστε ενήμεροι για προσαρμογή της θεραπείας σε περίπτωση επιδείνωσης.
 • Πρέπει να υπάρχει πάντα επάρκεια των σχετικών φαρμάκων στο σπίτι.
 • Ακολουθείστε πρόγραμμα θεραπευτικών ασκήσεων.
 • Σε κάθε περίπτωση, κρατήστε επαφή με τον γιατρό σας.

Οι συγκεκριμένες απόψεις είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις θέσεις του WAO (World Allergy Organization)