Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Οδηγίες για την φροντίδα στο σπίτι ασθενών με COVID-19

Κατά την διάρκεια της πανδημίας COVIT-19, το ενδεχόμενο να μολυνθούμε και να βρεθούμε θετικοί στον ιό είναι ισχυρό. Σε μια τέτοια περίπτωση μη πανικοβάλλεστε. Συνήθως η νόσος εξελίσσεται ήπια και έχουμε γρήγορη ανάρρωση χωρίς την ανάγκη νοσηλείας.

    

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας. Με την σύμφωνη γνώμη του θα παραμείνετε σπίτι, στο δωμάτιο σας και σε με συνθήκες καραντίνας για τους οικείους και συγκατοίκους σας.

Στο σπίτι ακολουθήστε τις καθημερινές σας συνήθειες:

 • Το σημαντικότερο είναι ο ύπνος καλής ποιότητας πέρα των 8 ωρών και η ανάπαυση.
 • Κάντε ντους μια - δυο φορές την ημέρα
 • Αλλάξτε ρούχα καθημερινά
 • Κρατήστε τις καθημερινές σας δραστηριότητες
 • Για 15 λεπτά, 2 φορές την ημέρα κάντε μια πολύ ήπια αεροβική γυμναστική

Έτσι αισθάνεστε φρέσκοι, αναζωογονημένοι, η κυκλοφορία των άκρων συντηρείται ικανοποιητικά και δεν χάνεται μυϊκή μάζα. Η διατροφή σας θέλει προσοχή. Μικρά εύπεπτα γεύματα, αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή που είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D3. Κουρκουμάς, τζίνζτερ, μέλι, βασιλικός πολτός και ό,τι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η επάρκεια σε βιταμίνη D3, B12, C και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρος, μαγνήσιο, ψευδάργυρος είναι απαραίτητη για ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η νόσος προσβάλει επιλεκτικά το αναπνευστικό σύστημα και εδώ θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας.

Είναι σκόπιμο το κρεβάτι από το προσκέφαλο προς τα πόδια να έχει μια ήπια κλίση. Το πετυχαίνουμε αν ανυψώσουμε το προσκέφαλο 7-8 cm. Δεν ξαπλώνουμε ποτέ με γεμάτο στομάχι. Στην καθιστή θέση μια σχετική λόρδωση βοηθάει την αναπνοή. Το πετυχαίνουμε βάζοντας μικρό μαξιλάρι στη πλάτη μας. Δυο, τρεις φορές την ημέρα επιχειρούμε να κάνουμε ένα σετ 7-8 ή και περισσοτέρων, αν αντέχουμε, αναπνευστικών ασκήσεων με μπαλόνι. Επιχειρούμε σταδιακά να φουσκώσουμε ένα κοινό μπαλόνι με εισπνοή, εκπνοή, παύση, κ.ο.κ.

Κατά την διάρκεια της νόσου ο φάρυγγας φλεγμαίνει και πονάει. Είναι σημαντικό τρεις φορές την ημέρα και μετά τα γεύματα να κάνουμε γαργάρες με evosmin, μισό καπάκι αδιάλυτο για 1-2 λεπτά ή betadine gargle διάλυμά 1 προς 2 νερό. Έτσι επιτυγχάνεται αντισηψία, ο πόνος υποχωρεί και έχουμε γρηγορότερη ανάρρωση.

Τέλος και ίσως το σημαντικότερο είναι η ψυχική σας υγεία.

Μη πανικοβάλλεστε, μην απογοητεύεστε, μην κάνετε τοξικές σκέψεις.

Θα πάνε όλα καλά και πολύ σύντομα θα επιστρέψετε στη κανονική σας ζωή.

Αποφύγετε να ενημερώνεστε από την τηλεόραση. Για μια περίοδο όχι ΝΕΑ. Ευχάριστα προγράμματα, κωμωδίες της επιλογής σας, ευχάριστα βιβλία, επικοινωνήστε με τους καλούς σας φίλους που σας εμπνέουν και σας κάνουν να χαίρεστε.

Κάποια ζωτικά σημεία όπως κορεσμός οξυγόνου, καρδιακός ρυθμός, έλεγχος αρτηριακής πίεσης και θερμομέτρηση, θα πρέπει από μόνοι μας να παρακολουθούμε καθημερινά, πρωί, μεσημέρι, βράδυ και να ενημερώνουμε το γιατρό μας.

Οξυμετρία

Με οξύμετρο δακτύλου. Το δάκτυλο να μπαίνει χαλαρά στη υποδοχή. Το νύχι δεν πρέπει να είναι βαμμένο. Με την τοποθέτηση περιμένουμε 1-2 λεπτά να σταθεροποιηθεί η τιμή κορεσμού του οξυγόνου (spo2).

Τι δεν κάνουμε:

Βγαίνουμε από το σπίτι αποκλειστικά και μόνο για ιατρική παρακολούθηση. Απόλυτη καραντίνα στο δωμάτιο ή στο διαμέρισμα. Αν έρθουμε σε επαφή με τους οικείους μας, αυτό γίνεται με γάντια, μάσκα, γυαλιά, μπλούζα μια χρήσης και από απόσταση δυο μέτρων.

Η Καραντίνα λήγει μόνο με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας. Δεν μοιραζόμαστε πετσέτες, οδοντόκρεμα, σαπούνι, κρεβάτι. Πιάτα, μαχαιροπίρουνα κλπ., πλένονται και αποστειρώνονται χωριστά.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε και να ενημερώσουμε άμεσα τον γιατρό μας:

 • Πυρετός άνω του 38,3°C για 3 μέρες
 • Σφυγμός άνω του 110 /min
 • SPO2, κορεσμός οξυγόνου, κάτω του 95% στην ατμόσφαιρα του δωματίου
 • Πίεση μικρότερη του 80 mmHg
 • Εφίδρωση
 • Αφυδάτωση
 • Σκούρα ούρα
 • Σοβαρό επίμονο κοιλιακό άλγος
 • Διανοητική σύγχυση.

Εάν παρ’ ελπίδα, εμφανιστούν κάποια από αυτά τα συμπτώματα ενημερώνουμε άμεσα τον γιατρό μας.