Καλιάφα Σπ. 1Α, Ιωάννινα, Τ.Κ. 45332

ΝΕΑ & ΑΡΘΡΑ

BLOG

Προστατευτείτε από τις εμβοές με την ορμόνη της αγάπης

Η ‘ορμόνη της αγάπης’ μπορεί να ανακουφίσει ασθενείς που βασανίζονται από εμβοές
Προκαταρκτικά αποτελέσματα μικρού δείγματος από επιστημονική μελέτη που εξελίσσεται στη Βραζιλία αφήνουν αισιόδοξες ενδείξεις ότι η ωκυτοκίνη μπορεί να μετριάσει τις εμβοές των ώτων.

egolas-agapi-emvoes-prostasia

Sept. 22, 2016 (HealthDay News) – Τα άτομα που πάσχουν από εμβοές ώτων , δηλαδή τα άτομα που έχουν μια αίσθηση επίμονου ενοχλητικού θορύβου στα αυτιά τους ή στο κεφάλι τους, ο οποίος στη διεθνή ορολογία χαρακτηρίζεται ως tinnitus ή ringing ear, μπορεί να έχουν σημαντική ανακούφιση -- εάν τους χορηγηθεί η ορμόνη ωκυτοκίνη σε μορφή ρινικών ψεκασμών . Αυτά είναι τα πρώτα συμπεράσματα από ιατρική έρευνα που εξελίσσεται σήμερα στη Βραζιλία.

 

 

Σε τι μας ωφελεί η "ορμόνη της αγάπης";

Η ωκυτοκίνη που διεθνώς χαρακτηρίζεται ως «ορμόνη της αγάπης, love Hormone», επειδή προωθεί την κοινωνικότητα και τα θετικά ανθρώπινα συναισθήματα, φαίνεται ότι μπορεί να αναχαιτίσει την ένταση ή και αυτές καθ εαυτές τις εμβοές των ώτων.
Ο διευθυντής της ΩΡΛ κλινικής του Πανεπιστημιακού Κρατικού Νοσοκομείου του Sao Paolo καθηγητής Dr. Andreia Azevedo, ο οποίος ηγείται της συγκεκριμένης μελέτης, ισχυρίζεται ότι η ωκυτοκίνη έχει δράση στον κοχλία και τον εγκέφαλο και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των εμβοών και να παρέχει άμεση ανακούφιση», .
Ο μηχανισμός με τον οποίο η ωκυτοκίνη δρα για να ανακουφίσει τις εμβοές δεν είναι σαφής. Φαίνεται ότι η δράση της έχει σχέση με τους ντοπαμινικούς υποδοχείς και επηρεάζει τη λειτουργία του κοχλία με ρυθμιστικές επιδράσεις στην ενδολέμφο, ενώ παράλληλα επηρεάζει και τα φλοιώδη κέντρα του εγκεφάλου.

Κατά την θεραπεία υπήρξαν ασθενείς οι οποίοι ανέφεραν εξαφάνιση των εμβοών ή σταθερή υποχώρηση της έντασης σε επίπεδο που να μη ενοχλούν. Σε άλλους ασθενείς, οι εμβοές επανέκαμψαν στα γνωστά επίπεδα έντασης μετά το πέρας της φαρμακευτικής χορήγησης.

Αν και η χορήγηση της ωκυτοκίνης θεωρείται ασφαλής, απαιτείται χρόνος για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο παρενεργειών σε παρατεταμένη χορήγηση και να εδραιωθεί ο ρόλος της στη θεραπεία των εμβοών.
Για την μελέτη αυτή χορηγήθηκε με διαρρινικούς ψεκασμούς σε κάθε ρώθωνα, ωκυτοκίνη και placebo (αποσταγμένο νερό), με τυχαία επιλογή, σε 17 άτομα με εμβοές, ηλικίας μέχρι 63 ετών. Οι εθελοντές της μελέτης αξιολόγησαν τα συμπτώματά τους μετά 30 λεπτά και μετά 24 ώρες από τη χορήγηση του φαρμάκου.
Οι ασθενείς που έλαβαν ωκυτοκίνη ανέφεραν αξιοσημείωτη υποχώρηση των εμβοών σε σχέση με αυτούς στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ωτορινολαρυγγολογίας - Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Σαν Ντιέγκο. Η μελέτη παρουσιάστηκε ως προκαταρκτική έρευνα και δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη σε επιστημονικό περιοδικό.
Η ερευνητική ομάδα διεξάγει πρόσθετες μελέτες για να διαπιστωθεί αν αυξανόμενες δόσεις ωκυτοκίνης μπορούν να βελτιώσουν ή και να επιμηκύνουν την απάντηση και ελπίζει ότι τα αποτελέσματα αυτών των μελετών θα αυξήσουν το ενδιαφέρον για το φάρμακο και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες μελέτες
Το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί ένας στους 10 Αμερικανούς πάσχει από εμβοές. Η διαταραχή χαρακτηρίζεται από την υποκειμενική αντίληψη ήχων που δεν υπάρχουν στο περιβάλλον.. είναι ήχοι που μιμούνται κουδούνισμα, βούισμα, γρύλισμα, σφύριγμα. κλπ.
Για τους ανθρώπους που υποφέρουν από εμβοές, ο θόρυβος είναι τόσο ενοχλητικός ώστε να διαταράσσει τη λειτουργία της σκέψης, τα συναισθήματα, την ακοή, τον ύπνο, τη συγκέντρωση και την αποδοτικότητα στη δουλειά.
(JAMA Ωτορινολαρυγγολογία - Head & Neck Surgery 21η Ιουλίου 2016)

Ο Dr. Darius Koha, διευθυντής του νευρο-ωτολογικού τμήματος του Lenox Hill Hospital and Manhattan Eye, Ear, and Throat Hospital της Νέας Υόρκης, αναφέρθηκε σχετικά με την συγκεκριμένη έρευνα και ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες που στοχεύουν στη θεραπεία των εμβοών είναι καλοδεχούμενες γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένη αποτελεσματική θεραπεία.
Ωστόσο διατηρεί επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της ωκυτοκίνης στην θεραπεία των εμβοών. “Υπάρχει τόσο μεγάλη πληθώρα θεραπευτικών σχημάτων για τις εμβοές που δοκιμάστηκαν με ενθουσιασμό και τελικά απογοήτευσαν”.
Κάθε φορά που για μια πάθηση προτείνονται χιλιάδες θεραπευτικά πρωτόκολλα, αποδεικνύεται τελικά ότι κανένα από αυτά δεν λειτουργεί επαρκώς, γιατί αν λειτουργούσε θα καθιερωνόταν.
Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας, λόγω του μεγέθους της, δεν επαρκούν για να εδραιώσουν την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της ωκυτοκίνης στον έλεγχο των εμβοών.

Τα ερωτήματα από τη χορήγηση της "ορμόνης της αγάπης" είναι πολλά:

Είναι πιθανό να έχει καλό αποτελέσμα; Ναι
Είναι πιθανό το αποτέλεσμα να είναι ένα εικονικό αποτέλεσμα; Ναι
Το μέγεθος της μελέτης είναι ανεπαρκές για να στοιχειοθετήσει βέβαια συμπεράσματα
Επιπρόσθετα η χορήγηση της ορμόνης μπορεί να έχει παρενέργειες όπως σοβαρές αρρυθμίες, ασυνήθιστη χαμηλή πίεση ή υπερτασικά επεισόδια, αλλεργικές αντιδράσεις, βρογχόσπασμο, ναυτία και εμέτους.
Οι ασθενείς που υποφέρουν από εμβοές ώτων είναι πολύ παρακινδυνευμένο να λαμβάνουν με δική τους πρωτοβουλία ωκιτοκίνη ελπίζοντας σε θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη. Δεν γνωρίζομε ακόμη αν τα πιθανά θεραπευτικά αποτελέσματα θα είναι μακροπρόθεσμα. Και δεν γνωρίζουμε την πιθανότητα να έχουμε σοβαρές παρενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση του φαρμάκου.

Μετά αυτή την ενημέρωση και ως προσωπική άποψη, έχω να προτείνω τα εξής:

Μέχρι να αποδοθούν στη δημοσιότητα σαφή αποτελέσματα από τη δράση της ωκυτοκίνης στις εμβοές, ας προτρέπουμε τους ασθενείς μας να παράγουν ενδογενή ωκυτοκίνη. Έτσι κι αλλιώς έχουμε ανάγκη από επαρκή επίπεδα της ορμόνης αγάπης
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες έρευνες, η ωκυτοκίνη εκτός από την περίοδο του τοκετού και τη γαλουχίας, εκκρίνεται και κάθε φορά που κάνουμε πράξεις εκτίμησης, γενναιοδωρίας, αναπτύσσουμε στοργική συμπεριφορά προς το περιβάλλον μας, τα παιδιά μας, τους γονείς μας, αναπτύσσουμε ουσιαστικές αληθινές φιλικές και αισθηματικές σχέσεις. Η επαφή μας με τους ανθρώπους και τα ζώα, το ακούμπισμα με τον άλλον, ανεβάζουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης.

Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι πίσω από τα οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από το μασάζ, το βελονισμό, τον διαλογισμό κρύβεται η αύξηση της έκκρισης ωκυτοκίνης.

egolas ormoni agapis prostasia apo emvoes

Δεσμοί αγάπης που όλοι μας δημιουργούμε με φίλους, εραστές , ερωμένες, δασκάλους, συναδέλφους, σκύλους, γάτες, ακόμη και με τα Θεία, φαίνεται ότι ευοδώνουν την αύξηση των επιπέδων της ωκυτοκίνης.
Ας αφήσουμε λοιπόν τον εαυτό μας να αγαπήσει, να συγχωρέσει, να πονέσει τον άλλο, να χαρεί, να ενθουσιαστεί, να συγκινηθεί, να κλάψει, να γελάσει. Και τότε ίσως τα υψηλά επίπεδα της ωκυτοκίνης, βοηθήσουν το πρόβλημα των εμβοών μας.

 

SOURCES: Andreia Azevedo, M.D., department of otolaryngology, Universidade Federal de Sao Paulo, Brazil; Darius Kohan, M.D., chief, otology/neurotology, Lenox Hill Hospital, and Manhattan Eye, Ear, and Throat Hospital, New York City; Sept. 22, 2016, presentation, meeting, American Academy of Otolaryngology--Head and Neck Surgery, San Diego, Calif