ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ, ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ, ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ COVID-19

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ, ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ, ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ COVID-19

Καθαρισμός, απολύμανση, αποστείρωση

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ;

Τα μικρόβια είναι μέρος της καθημερινής ζωής. Μερικά από αυτά είναι χρήσιμα, άλλα πάλι είναι επιβλαβή και προκαλούν ασθένειες. Μπορούν να βρεθούν παντού, στον αέρα, το έδαφος, το νερό. Επίσης στο δέρμα και στο σώμα. Τα μικρόβια βρίσκονται και σε κάθε επιφάνεια όπως και στα αντικείμενα που αγγίζουμε.

Μερικές φορές αυτά τα μικρόβια μπορούν να προσβάλουν τον οργανισμό μας και να προκαλέσουν αρρώστια. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν μικρόβια στο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Θα μπορούσαμε να μολυνθούμε από τα μικρόβια εάν αγγίξουμε το τηλεχειριστήριο και μετά τρίψουμε τα μάτια μας ή τη μύτη, ή φάμε χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ;

Για να αποφύγουμε τη μόλυνση από επιφάνειες και αντικείμενα, είναι σημαντικό να πλένουμε συχνά τα χέρια μας. Είναι όμως πρακτικά αδύνατον να πλένουμε τα χέρια μας κάθε φορά που αγγίζουμε κάτι. Επομένως, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε τακτικά επιφάνειες και αντικείμενα στο σπίτι και την δουλειά.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗΣ

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η απολύμανση είναι ίδια με τον καθαρισμό ή την αποστείρωση. Αυτό δεν ισχύει:

Ο καθαρισμός αφαιρεί βρωμιά, σκόνη, ψίχουλα και μικρόβια από επιφάνειες ή αντικείμενα. Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουμε σαπούνι (ή απορρυπαντικό) και νερό για να καθαρίσουμε τις επιφάνειες και τα αντικείμενα. Με αυτό τον τρόπο δεν είναι βέβαιο ότι τα μικρόβια σκοτώνονται, ωστόσο ο πληθυσμός τους ελαττώνεται σημαντικά ώστε να είναι ανεπαρκής να προκαλέσει μόλυνση.
Κατά την απολύμανση χρησιμοποιούνται χημικά απολυμαντικά που σκοτώσουν τα μικρόβια από επιφάνειες και αντικείμενα. Μερικά κοινά απολυμαντικά είναι λευκαντικά, χλωριούχα και διαλύματα αλκοόλης.

evaggelos-golas-orl-blog-aposteirosi-kata-tou-covid

Συνήθως πρέπει να αφήνουμε το απολυμαντικό στις επιφάνειες και τα αντικείμενα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να σκοτωθούν τα μικρόβια. Η απολύμανση δεν καθαρίζει απαραίτητα βρώμικες επιφάνειες. Είναι σημαντικό να προηγείται επιμελής καθαρισμός.

Απολύμανση σημαίνει ότι ο πληθυσμός των μικροβίων μειώνεται δραστικά σε ασφαλές επίπεδο. Αυτό που θεωρείται ασφαλές επίπεδο καθορίζεται από τα πρότυπα των υπηρεσιών δημόσιας υγείας ή τις απαιτήσεις στο χώρο εργασίας, σχολείων κ.λπ. Για παράδειγμα, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες απολύμανσης για εστιατόρια και άλλες εγκαταστάσεις που προετοιμάζουν νωπά είδη διατροφής. Όπως επίσης άλλα πρωτόκολλα για συντήρηση νωπών ή καταψυγμένων τροφίμων. Άλλα πάλι πρωτόκολλα αφορούν καθαρισμό και απολύμανση κλιματιστικών μονάδων, κ.ο.κ.

Η διαδικασία της απολύμανσης προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες μας. Μπορούμε να καθαρίσουμε ένα πάτωμα χρησιμοποιώντας σφουγγαρίστρα με χημική ουσία και νερό. Για να απολυμάνουμε τα πιάτα είναι επαρκής η χρήση πλυντηρίου πιάτων. Για το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης, το πληκτρολόγιο του κομπιούτερ και άλλων συναφών αντικειμένων, είναι επαρκές ένα αντιβακτηριακό σκούπισμα με ειδικό μαντήλι, πετσετάκι.

Όταν συνδυάζεται καθαρισμός και απολύμανση, μειώνεται ακόμη περισσότερο ο κίνδυνος εξάπλωσης μόλυνσης από επιφάνειες και αντικείμενα. Στην αγορά διατίθενται προϊόντα που καθαρίζουν και απολυμαίνουν συγχρόνως.

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ;

Για να αποτρέψουμε μια πιθανή εξάπλωση λοίμωξης πρέπει να καθαρίζουμε και να απολυμαίνουμε συχνά επιφάνειες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Για παράδειγμα, στο σπίτι αυτό περιλαμβάνει: Μπάγκους, τραπέζι κουζίνας – τραπεζαρίας, πόμολα, λαβές βρύσης και τουαλέτας, διακόπτες ρεύματος, τηλεχειριστήρια, πληκτρολόγια, PC, Laptop,παιχνίδια κοκ.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ;

Είναι σημαντικό να είστε ασφαλείς όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης:
• Φυλάξτε τα στα δοχεία που περιέχουν καθαριστικές ουσίες και ουσίες απολύμανσης. Ακολουθήστε πάντα τις οδηγίες και προσέξτε τις προειδοποιήσεις στην ετικέτα.
• Μην αναμιγνύετε καθαριστικά και απολυμαντικά, εκτός εάν οι ετικέτες αναφέρουν ότι είναι ασφαλές να το κάνετε. Ο συνδυασμός ορισμένων προϊόντων (όπως χλωρίνη και καθαριστικά αμμωνίας) μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο.
• Ελέγξτε την ετικέτα για να δείτε εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε γάντια για την προστασία των χεριών ή και γυαλιά για την προστασία των ματιών κατά τη χρήση των προϊόντων
• Εάν καταπιείτε, εισπνεύσετε ή εκθέσετε στο δέρμα σας, ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος ή ζητήστε ιατρική βοήθεια.
• Φυλάξτε τα μακριά από παιδιά

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ;

Είναι η με φυσικά ή χημικά μέσα, όπως είναι ο βρασμός, ο ατμός υπό πίεση, ο ξηρός κλίβανος, συγκεκριμένες πτητικές ουσίες, υπεριώδη ακτινοβολία, κ.ο.κ., καταστροφή όλων των μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων και των σπόρων των μικροβίων.

evaggelos-golas-orl-blog-apolimansi-enantia-ston-covid

Εφαρμόζεται στην ιατρική και ιδιαίτερα στις χειρουργικές πράξεις, ενώ η εφαρμογή της δεν έχει έννοια στη καθημερινή μας ζωή, πλην ειδικών περιπτώσεων όπως είναι η αποστείρωση μπιμπερό και η αποστείρωση βάζων συντήρησης τροφίμων.

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.