ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ (ΜΕΡΟΣ Γ)

ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ (ΜΕΡΟΣ Γ)

Συνεχίζοντας από το μέρος β

 

Συμπτώματα υπερτροφίας αδενοειδών εκβλαστήσεων

Εάν οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι υπερτροφικές, τότε ίσως υπάρχει δυσκολία αναπνοής από τη μύτη. Ενώ είναι εύκολο το παιδί να ρουφήξει τη μύτη του, είναι σχεδόν αδύνατο να τη φυσήσει.

Άλλα συμπτώματα είναι:

 • Σχεδόν σταθερή και επίμονη στοματική αναπνοή
 • Κλειστή ρινολαλιά (ο χαρακτηριστικός ήχος της φωνής όταν η μύτη είναι κλειστή).
 • Θορυβώδης αναπνοή κατά την ημέρα
 • Συχνές υποτροπιάζουσες ωτίτιδες
 • Ροχαλητό και μεγάλη κινητικότητα – ανησυχία κατά τον ύπνο
 • Σταμάτημα της αναπνοής για δευτερόλεπτα το βράδυ κατά την διάρκεια του ροχαλητού ή θορυβώδης αναπνοή. (υπνική άπνοια)

Η αντιμετώπιση είναι Χειρουργική.

Το παιδί πριν την επέμβαση

 • Μιλήστε με το παιδί σας
 • αφήστε να εκφράσει τα συναισθήματα και τους ενδεχόμενους φόβους του
 • καθησυχάστε το και στηρίξτε το
 • να αισθάνεται άνετα και ασφαλές γι αυτό που θα συμβεί
 • περάστε του την ιδέα ότι η επέμβαση είναι ασφαλής και ανώδυνη και ότι μετά θα είναι υγιέστερο δεν θα έχει ανάγκη από φάρμακα και προφυλάξεις
 • συντροφεύστε το, όσο γίνεται περισσότερο πριν και μετά την επέμβαση
 • εξηγείστε του, ότι μετά την επέμβαση θα έχει για λίγες μέρες πονόλαιμο
 • εξηγείστε του, ότι κατά την επέμβαση δεν θα του αφαιρέσουν κάτι σημαντικό από το σώμα του και ότι θα αισθάνεται το στόμα του όπως πριν
 • εάν έχει φίλο που υποβλήθηκε σε επέμβαση ίσως βοηθάει να μιλήσει μαζί του γι αυτή την εμπειρία

Προσοχή μην εκδηλώνετε την αγωνία σας για πιθανούς κινδύνους κατά την επέμβαση μπροστά του, συζητώντας με τα άλλα μέλη της οικογένειας ή τον γιατρό.

Οδηγίες για μικρούς και μεγάλους

adnenoidalfaciesc200pxw

Για δυο εβδομάδες πριν την επέμβαση, οι ασθενείς δεν πρέπει να πάρουν ασπιρίνη ή άλλο φάρμακο συγγενές προς την ασπιρίνη. (Στα παιδιά δεν δίνουμε ασπιρίνη γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκδηλώσουν σύνδρομο Reye’s).

Ο ΩΡΛ που θα κάνει την επέμβαση, πρέπει να ενημερωθεί:

 • εάν ο ασθενής ή άλλα μέλη της οικογένειας του έχουν εκδηλώσει προβλήματα υγείας κατά την χορήγηση αναισθησίας στο παρελθόν
 • εάν ο/η ασθενής λαμβάνει κάποιο φάρμακο
 • πάσχει από δρεπανοκυτταρική αναιμία
 • έχει διαταραχή πήξεως του αίματος
 • είναι έγκυος
 • έχει αντιρρήσεις σε ενδεχόμενο μετάγγισης αίματος
 • ή έχει χρησιμοποιήσει στεροειδή το τελευταίο διάστημα

Αιματολογικές, βιοχημικές εξετάσεις και εξέταση ούρων επιβάλλεται να γίνουν πριν το χειρουργείο, όπως και καρδιογράφημα και παθολογική εξέταση.

Σε γενικές γραμμές μετά τα μεσάνυχτα προ του χειρουργείου ο ασθενής δεν πρέπει να φάει και να πιεί τίποτε. Ακόμη ούτε τσίχλες, παστίλιες του λαιμού, στοματοπλύσεις, οδοντόκρεμα, νερό κλπ.

Οτιδήποτε υπόλοιπο στο στομάχι μπορεί να προκαλέσει εμετό κατά την αναισθησία και αυτό δεν είναι επιθυμητό.

Όταν ο ασθενής φθάσει στο Νοσοκομείο ή την κλινική, ο αναισθησιολόγος ή βοηθός του, μπορεί να τον συναντήσουν μαζί με την οικογένεια του για μια ανασκόπηση του ιατρικού του ιστορικού.

Μετά, ο ασθενής θα μεταφερθεί στη χειρουργική αίθουσα όπου θα του χορηγηθεί αναισθησία.

Κατά και μετά την επέμβαση δίνεται ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει στο θάλαμο ανάνηψης μέχρι να συνέλθει πλήρως.

Ο κάθε ασθενής είναι ξεχωριστή περίπτωση και ο χρόνος ανάνηψης έχει διακυμάνσεις.

Οι περισσότεροι ασθενείς ανανήπτουν μετά 2 έως 10 ώρες. Μερικοί την επομένη ημέρα.

Σε σπάνια επιλεγμένα περιστατικά μπορεί να απαιτηθεί θάλαμος εντατικής παρακολούθησης.

Ο ΩΡΛ  θα σας  ενημερώσει για τις προ και μετά την επέμβαση λεπτομέρειες και θα απαντήσει σε κάθε άλλη ερώτηση που πιθανά σας απασχολεί.

Μετά το χειρουργείο

Υπάρχουν κάποια μετεγχειρητικά συμπτώματα που δεν εμφανίζονται πάντα και είναι άλλοτε άλλου βαθμού βαρύτητας και διάρκειας. Τέτοια είναι:

 1. Προβλήματα κατάποσης – Δυσκαταποσία
 2. Έμετοι
 3. Πυρετός
 4. Πονόλαιμος
 5. Πόνος στα αυτιά.
 6. Ενίοτε μπορεί να παρατηρηθεί αιμορραγία μετά το χειρουργείο.

Εάν ο ασθενής παρουσιάσει αιμορραγία, ο γιατρός του πρέπει να ενημερωθεί άμεσα.

Τις πρώτες ημέρες και κυρίως μετά αμυγδαλεκτομή, ακολουθείται ειδικό διαιτολόγιο με μαλακές, κρύες ή αδιάφορης θερμοκρασίας τροφές, μη ερεθιστικές και με πολλά υγρά.

Ο λαιμός, από τις πρώτες μετά την επέμβαση ώρες, πρέπει να είναι συνεχώς υγρός.

Διαφορετικά, ο μετεγχειρητικός πόνος επιδεινώνεται δραματικά. Εδώ ιδιαίτερα βοηθάει ο ψεκασμός του στόματος με ειδικά υδατικά σπρέι υψηλής γλοιότητας.

Κάθε ερώτηση ή απορία που έχετε πρέπει ελεύθερα να την εκφράζετε στο γιατρό σας που είναι δίπλα σας για να σας βοηθήσει.

Μετά το πρώτο δεκαήμερο, όλες οι ενοχλήσεις υποχωρούν και τίποτε δεν θυμίζει ότι έχετε υποβληθεί σε επέμβαση.

 

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.