ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ (ΜΕΡΟΣ Β)

ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΑΤΑΚΙΑ (ΜΕΡΟΣ Β)

Συνεχίζοντας από το μέρος α

Πώς θεραπεύονται τα νοσήματα αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων

Οι βακτηριακές λοιμώξεις των αμυγδαλών και ιδιαίτερα οι στρεπτοκοκκικές, θεραπεύονται κατά πρώτο σκοπό με αντιβιοτική αγωγή.

Όταν συνυπάρχει αλλεργική ρινίτιδα και υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων, οι ρινοπλύσεις με παράλληλη συμπτωματική αγωγή της αλλεργικής ρινίτιδας, προκαλούν σημαντική υποχώρηση της ρινικής απόφραξης.

Στα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα και υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων,  η αντιαλλεργική θεραπεία μπορεί να είναι μια εναλλακτική πρόταση προς την χειρουργική αφαίρεση ή έστω μια ουσιαστική ανακούφιση μέχρι να πραγματοποιηθεί η αδενοτομή.    

Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η αφαίρεση των αμυγδαλών, των αδενοειδών εκβλαστήσεων ή και των δυο.

Ποιες είναι οι απόλυτες ενδείξεις για αμυγδαλεκτομή

 • Οι αμυγδαλές είναι τόσο μεγάλες που δυσκολεύουν την αναπνοή του παιδιού και όταν κοιμάται παρουσιάζει έντονο ροχαλητό
 • Οι αμυγδαλές είναι τόσο μεγάλες που δυσκολεύουν την κατάποση
 • Υπάρχει υποψία για κακοήθη όγκο στις αμυγδαλές
 • Αιμορραγία από τις αμυγδαλές που δεν ελέγχεται εύκολα

Ποιες είναι σχετικές ενδείξεις για αμυγδαλεκτομή

 • Παρουσιάζει επανειλημμένες αμυγδαλίτιδες (πάνω από 6 το χρόνο)
 • Περιαμυγδαλικό απόστημα
 • Χρόνια αμυγδαλίτιδα που δεν ανταποκρίνεται στην αντιμικροβιακή θεραπεία
 • Η απόφραξη από τις αμυγδαλές αλλάζει την ποιότητα φωνής
 • Δυσοσμία του στόματος, ανθεκτική σε άλλα μέτρα
 • Σύνδρομο PFAPA (Σύνδρομο περιοδικών πυρετών, με άφθες,  στοματίτιδα, φαρυγγίτιδα, και τραχηλικής λεμφαδενίτιδας) που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία
 • Χρόνια φορεία με β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α

Το αναπνευστικό κώλυμα που προκαλούν αμυγδαλές και κρεατάκια, οδηγεί στο ροχαλητό, την αποφρακτική υπνική άπνοια, τον διαταραγμένο ύπνο, με αποτέλεσμα υπνηλία την ημέρα για τους ενήλικες, διαταραγμένο ύπνο και  συμπεριφορά για τα παιδιά.
Η  χρόνια στοματική αναπνοή εξ αιτίας μεγάλων αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων, προκαλεί δυσμορφία του προσώπου και ατελή σύγκλιση των δοντιών. (αδενοειδές προσωπείο)

Χρόνιες φλεγμονές των αδενοειδών εκβλαστήσεων

images

Οι χρόνιες φλεγμονές  των αδενοειδών εκβλαστήσεων,  μπορεί να προσβάλλουν και την ευσταχιανή σάλπιγγα που συνδέει τον επιφάρυγγα (στο πίσω μέρος της μύτης) με το μέσο αυτί και εξυπηρετεί  τον αερισμό και την  αποσυμπίεση του.

Έτσι μπορεί να έχουμε επανειλημμένες – υποτροπιάζουσες μέσες ωτίτιδες, επίμονη ορώδη ωτίτιδα και πιθανή διαταραχή της ακουστικής οξύτητας.

Έρευνες δείχνουν ότι η αδενοτομή έχει συνήθως ευεργετικές επιπτώσεις στη θεραπεία της επίμονης ορώδους ή εκκριτικής ωτίτιδας ή της υποτροπιάζουσας μέσης ωτίτιδας με υγρό στο μέσο αυτί.

Σε ορισμένα περιστατικά η αδενοτομή συνδυάζεται με την παρακέντηση του τυμπανικού υμένα ή την τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού στο αυτί για την θεραπεία της εκκριτικής ωτίτιδας που επιμένει.

Στους ενήλικες η πιθανότητα καρκίνου ή άλλης νεοπλασματικής νόσου μπορεί να είναι λόγος αφαίρεσης των αμυγδαλών , ενώ  η παρουσία υπερτροφίας αδενοειδών εκβλαστήσεων ακόμη και ως τυχαίο εύρημα, δημιουργεί την ανάγκη αδενοτομής ή τουλάχιστον βιοψίας.

Σε ορισμένους ασθενείς, ειδικότερα σε εκείνους με λοιμώδη μονοπυρήνωση, η σοβαρή διόγκωση αμυγδαλών και κυρίως αδενοειδών εκβλαστήσεων στην οξεία φάση της νόσου,  μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη της αναπνευστικής οδού και εδώ αποδεικνύεται αποτελεσματική η χορήγηση κορτιζόνης.

Συμπτώματα αμυγδαλίτιδας

Αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή της μιας αλλά συνήθως και των δυο αμυγδαλών.

Σταθερό σύμπτωμα  είναι το τοπικό οίδημα.

Άλλα συμπτώματα είναι:

 • Η έντονη ερυθρότητα των αμυγδαλών αλλά και των παρίσθμιων (του ιστού που περιβάλει την αμυγδαλή).
 • Λευκή ή κίτρινη επικάλυψη των αμυγδαλών συνήθως κατά τόπους (βύσματα)
 • Ελαφρά αλλαγή στη φωνή από το οίδημα
 • Πονόλαιμος
 • Δυσκαταποσία ή επώδυνη κατάποση
 • Τραχηλική λεμφαδενίτιδα
 • Πυρετός
 • Κακοσμία

 

      Διαβάστε εδώ το μέρος γ..

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.