Συνεχίζοντας από το μέρος α…
Πώς θεραπεύονται τα νοσήματα αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων
Οι βακτηριακές λοιμώξεις των αμυγδαλών και ιδιαίτερα οι στρεπτοκοκκικές, θεραπεύονται κατά πρώτο σκοπό με αντιβιοτική αγωγή.
Όταν συνυπάρχει αλλεργική ρινίτιδα και υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων, οι ρινοπλύσεις με παράλληλη συμπτωματική αγωγή της αλλεργικής ρινίτιδας, προκαλούν σημαντική υποχώρηση της ρινικής απόφραξης.
Στα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα και υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων, η αντιαλλεργική θεραπεία μπορεί να είναι μια εναλλακτική πρόταση προς την χειρουργική αφαίρεση ή έστω μια ουσιαστική ανακούφιση μέχρι να πραγματοποιηθεί η αδενοτομή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η αφαίρεση των αμυγδαλών, των αδενοειδών εκβλαστήσεων ή και των δυο.
Ποιες είναι οι απόλυτες ενδείξεις για αμυγδαλεκτομή
- Οι αμυγδαλές είναι τόσο μεγάλες που δυσκολεύουν την αναπνοή του παιδιού και όταν κοιμάται παρουσιάζει έντονο ροχαλητό
- Οι αμυγδαλές είναι τόσο μεγάλες που δυσκολεύουν την κατάποση
- Υπάρχει υποψία για κακοήθη όγκο στις αμυγδαλές
- Αιμορραγία από τις αμυγδαλές που δεν ελέγχεται εύκολα
Ποιες είναι σχετικές ενδείξεις για αμυγδαλεκτομή
- Παρουσιάζει επανειλημμένες αμυγδαλίτιδες (πάνω από 6 το χρόνο)
- Περιαμυγδαλικό απόστημα
- Χρόνια αμυγδαλίτιδα που δεν ανταποκρίνεται στην αντιμικροβιακή θεραπεία
- Η απόφραξη από τις αμυγδαλές αλλάζει την ποιότητα φωνής
- Δυσοσμία του στόματος, ανθεκτική σε άλλα μέτρα
- Σύνδρομο PFAPA (Σύνδρομο περιοδικών πυρετών, με άφθες, στοματίτιδα, φαρυγγίτιδα, και τραχηλικής λεμφαδενίτιδας) που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική θεραπεία
- Χρόνια φορεία με β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α
Το αναπνευστικό κώλυμα που προκαλούν αμυγδαλές και κρεατάκια, οδηγεί στο ροχαλητό, την αποφρακτική υπνική άπνοια, τον διαταραγμένο ύπνο, με αποτέλεσμα υπνηλία την ημέρα για τους ενήλικες, διαταραγμένο ύπνο και συμπεριφορά για τα παιδιά.
Η χρόνια στοματική αναπνοή εξ αιτίας μεγάλων αμυγδαλών και αδενοειδών εκβλαστήσεων, προκαλεί δυσμορφία του προσώπου και ατελή σύγκλιση των δοντιών. (αδενοειδές προσωπείο)
Χρόνιες φλεγμονές των αδενοειδών εκβλαστήσεων
Οι χρόνιες φλεγμονές των αδενοειδών εκβλαστήσεων, μπορεί να προσβάλλουν και την ευσταχιανή σάλπιγγα που συνδέει τον επιφάρυγγα (στο πίσω μέρος της μύτης) με το μέσο αυτί και εξυπηρετεί τον αερισμό και την αποσυμπίεση του.
Έτσι μπορεί να έχουμε επανειλημμένες – υποτροπιάζουσες μέσες ωτίτιδες, επίμονη ορώδη ωτίτιδα και πιθανή διαταραχή της ακουστικής οξύτητας.
Έρευνες δείχνουν ότι η αδενοτομή έχει συνήθως ευεργετικές επιπτώσεις στη θεραπεία της επίμονης ορώδους ή εκκριτικής ωτίτιδας ή της υποτροπιάζουσας μέσης ωτίτιδας με υγρό στο μέσο αυτί.
Σε ορισμένα περιστατικά η αδενοτομή συνδυάζεται με την παρακέντηση του τυμπανικού υμένα ή την τοποθέτηση σωληνίσκου αερισμού στο αυτί για την θεραπεία της εκκριτικής ωτίτιδας που επιμένει.
Στους ενήλικες η πιθανότητα καρκίνου ή άλλης νεοπλασματικής νόσου μπορεί να είναι λόγος αφαίρεσης των αμυγδαλών , ενώ η παρουσία υπερτροφίας αδενοειδών εκβλαστήσεων ακόμη και ως τυχαίο εύρημα, δημιουργεί την ανάγκη αδενοτομής ή τουλάχιστον βιοψίας.
Σε ορισμένους ασθενείς, ειδικότερα σε εκείνους με λοιμώδη μονοπυρήνωση, η σοβαρή διόγκωση αμυγδαλών και κυρίως αδενοειδών εκβλαστήσεων στην οξεία φάση της νόσου, μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη της αναπνευστικής οδού και εδώ αποδεικνύεται αποτελεσματική η χορήγηση κορτιζόνης.
Συμπτώματα αμυγδαλίτιδας
Αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή της μιας αλλά συνήθως και των δυο αμυγδαλών.
Σταθερό σύμπτωμα είναι το τοπικό οίδημα.
Άλλα συμπτώματα είναι:
- Η έντονη ερυθρότητα των αμυγδαλών αλλά και των παρίσθμιων (του ιστού που περιβάλει την αμυγδαλή).
- Λευκή ή κίτρινη επικάλυψη των αμυγδαλών συνήθως κατά τόπους (βύσματα)
- Ελαφρά αλλαγή στη φωνή από το οίδημα
- Πονόλαιμος
- Δυσκαταποσία ή επώδυνη κατάποση
- Τραχηλική λεμφαδενίτιδα
- Πυρετός
- Κακοσμία
Διαβάστε εδώ το μέρος γ..