Τι είναι οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις;
Οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια, (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) είναι όργανα από αδενοειδή ιστό, που μοιάζει με τον ιστό των λεμφαδένων του λαιμού της βουβωνικής χώρας και της μασχάλης.
Μαζί με τις γλωσσικές αμυγδαλές που βρίσκονται στη ρίζα της γλώσσας, δημιουργούν ένα λεμφαδενικό προστατευτικό δακτύλιο στη αρχή του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος.
Αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που κατά κύριο λόγο οργανώνει την άμυνα του οργανισμού σε εξωτερικούς εισβολείς όπως τα μικρόβια και οι ιοί.
- Οι αμυγδαλές είναι δυο όργανα σε σχήμα αμύγδαλου στα πλάγια του φάρυγγα, στο πίσω μέρος του στόματος.
- Τα κρεατάκια βρίσκονται υψηλότερα στο λαιμό, εκεί που τελειώνει η μύτη και αρχίζει ο φάρυγγας, πίσω από την μαλακή υπερώα.
Δεν φαίνονται από το στόμα χωρίς ειδικά εργαλεία, όπως τα καθρεφτάκια που χρησιμοποιεί ο λαρυγγολόγος ή τα ενδοσκόπια.
Λειτουργία
Τόσο οι αμυγδαλές όσο και τα κρεατάκια, βρίσκονται στην αρχή της αναπνευστικής και της πεπτικής οδού, τις οποίες και θωρακίζουν έναντι εξωτερικών εισβολέων.
- Συλλαμβάνουν μικρόβια ή ιούς που περιέχονται στις τροφές ή τον αέρα που αναπνέουμε.
- Μετά δίνουν μήνυμα στο ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα, να πολεμήσει αυτά τα μικρόβια και τους ιούς.
- Έτσι προλαμβάνονται πιθανές λοιμώξεις.
Γι αυτό θα ακούσετε πολλές φορές να λέγεται ότι είναι φίλτρα του οργανισμού.
Κατά τη διαδικασία όμως αυτή μπορεί να μολυνθούν τα κρεατάκια ή οι αμυγδαλές και να εμφανισθεί τοπική λοίμωξη.
Η ανοσοποιητική τους δράση φαίνεται να ασκείται κυρίως τα πρώτα χρόνια της ζωής και μέχρι την ηλικία των 12 ετών, ενώ χάνει τη σημασίας της όσο μεγαλώνουμε.
Πάντως πρέπει να τονισθεί ότι τα παιδιά που υποβάλλονται σε αδενοτομή – αμυγδαλεκτομή δεν χάνουν την αμυντική τους απάντηση στις λοιμώξεις και δεν γίνονται πιο ευάλωτα σε αυτές. Δηλαδή το κρεατάκια και οι αμυγδαλές είναι επικουρικά όργανα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τι επηρεάζουν οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια
Μπορεί να προσβληθούν τόσο οι αμυγδαλές όσο και τα κρεατάκια, από ιούς και μικρόβια και να δημιουργήσουν τοπικές φλεγμονές, αμυγδαλίτιδα, αδενοειδίτιδα, ή συχνές λοιμώξεις στο λαιμό και στα αυτιά, όπως:
- ρινοφαρυγγίτιδα
- οξεία μέση ωτίτιδα
- ορώδη ωτίτιδα κλπ.
Άλλα προβλήματα της περιοχής είναι οι περιαμυγδαλικές φλεγμονές και τα αποστήματα.
Οι καταστάσεις αυτές δημιουργούν:
- οίδημα
- πόνο
- δυσκαταποσία
- πυρετό
Ο αμυγδαλικός ιστός ανατομικά εμφανίζει κρύπτες. Φλεγμονές των κρυπτών από τυρώδεις μάζες-υπολείμματα τροφών προκαλούν κακοσμία και δημιουργούν τοπικά ενοχλήματα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται χρόνια κρυπτική αμυγδαλίτιδα.
Η υπερτροφία αυτών των οργάνων, οδηγεί σε σημαντική αύξηση του μεγέθους των, με επιπτώσεις στην αναπνοή, την ομιλία και την κατάποση.
Σπάνια ο αδενοειδής ιστός αυτών των οργάνων μπορεί να προσβληθεί από νεοπλασίες.
Τέλος, η μόλυνση από στοματικό HPV δυνατόν να δημιουργήσει Προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί καρκίνος στις αμυγδαλές.
Τα κρεατάκια έχουν κάποια σχέση με την αλλεργική ρινίτιδα;
Υπάρχει μια υπόθεση ότι η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων στα παιδιά.
Πάντως όταν υπάρχει υπερτροφία, τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας επιδεινώνονται σοβαρά, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος στη παραγωγή και αποβολή της ρινικής βλέννης και τα αποφρακτικά προβλήματα γίνονται πιο έκδηλα με επιπτώσεις στα αυτιά, τον ύπνο, το κατώτερο αναπνευστικό.
Πότε υπάρχει ανάγκη ιατρικής παρέμβασης;
Αν υπάρχει φλεγμονή στη περιοχή του λαιμού με πόνο, δυσκαταποσία, πυρετό, ειδικά μάλιστα αν η κατάσταση επιμένει ή υποτροπιάζει, αν υπάρχουν συχνές ωτίτιδες, ή προβλήματα ρινικής αναπνοής και κατάποσης, τότε η λαρυγγολογική εκτίμηση είναι απαραίτητη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις τη περιέχει μια ΩΡΛ εξέταση:
- Πλήρες λεπτομερές ιατρικό ιστορικ
- Τυπική ΩΡΛ κλινική εξέταση
- Καλλιέργεια από επίχρισμα φάρυγγα αμυγδαλών
- Αιματολογικές –βιοχημικές εξετάσεις
- Ενδεχομένως χρειαστεί Video-ενδοσκόπηση της μύτης-επιφάρυγγα.
Ειδικά στους μικρούς ασθενείς, για τον έλεγχο πιθανής υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων η ενδοσκόπηση είναι αναγκαία και απαραίτητη. Είναι απλή διαδικασία, εξαιρετικά σύντομη, ανώδυνη, απόλυτα ασφαλής και μπορεί να πραγματοποιηθεί σχεδόν σε όλες τις ηλικίες.
Στις ελάχιστες περιπτώσεις που ο μικρός ασθενής δεν συνεργάζεται, η παλιά μέθοδος της διαστοματικής δακτυλικής εξέτασης του επιφάρυγγα, αν και λίγο άκομψη, δίνει πληροφορίες για το μέγεθος των αδενοειδών εκβλαστήσεων.
Σήμερα φαίνεται πάλι να γίνεται αποδεχτή η εξέταση αυτή, γιατί η άσκοπη έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία των παιδιών και ο ακτινογραφικός έλεγχος για τη διαπίστωση της υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων κρίνεται, απαράδεκτή και αντιεπιστημονική τακτική.
Διαβάστε το μέρος β και το μέρος γ…