ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια υπερβολική, φλεγμονώδης αντίδραση σε κάποια ουσία από το περιβάλλον, που το διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα του συγκεκριμένου ατόμου, αντιλαμβάνεται ως βλαπτική.

Στη περίπτωση της συμφορητικής μύτης η ένοχη ουσία ή αλλεργιογόνο όπως ονομάζεται, μπορεί να είναι κάποια γύρη, μύκητες, επιθήλια από την επιδερμίδα ζώων ή το ακάρι της σκόνης του σπιτιού. Επίσης αλλεργίες σε τροφές μπορεί να ενοχοποιηθούν.

Οι γύρεις προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα με εξάρσεις την άνοιξη ή προς το τέλος του καλοκαιριού, ενώ το άκαρι της σκόνης του σπιτιού και οι μύκητες προκαλούν ολοετή συμπτώματα.

Ιδανική θεραπεία είναι η αποφυγή του ένοχου αλλεργιογόνου, αλλά αυτό δεν είναι συνήθως εφικτό.

Στον αλλεργικό ασθενή τα αλλεργιογόνα πυροδοτούν σειρά βιολογικών αντιδράσεων που οδηγούν στην απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων παραγόντων της αλλεργικής φλεγμονής και προκαλούν ρινόρροια, όπως στο κοινό κρυολόγημα, ρινική συμφόρεση, πταρμούς και φαγούρα.

Τα αντισταμινικά ανταγωνίζονται την ισταμίνη και ελέγχουν τη δράση της.

Τα αποσυμφορητικά απελευθερώνουν την αναπνοή γιατί με την αγγειοκινητική τους δράση μειώνουν το οίδημα του ρινικού βλεννογόνου. Η χρήση τους θέλει προσοχή. Επιτρέπεται για λίγες μέρες. Παρατεταμένη χρήση έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Άλλοι παράγοντες της αλλεργικής φλεγμονής που μπορούν να ελεγχθούν σε συνδυασμό με την ισταμίνη, με ανάλογα φάρμακα είναι τα λευκοτριένια και ο παράγων PAF και εδώ επίσης έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα.

Κορτικοστεροειδή σκευάσματα (κορτιζόνη και τα ανάλογα της) είναι επίσης διαθέσιμα και τα αποτελέσματα τους στην αλλεργική ρινίτιδα είναι ιδιαίτερα αξιόλογα.

Σήμερα έχουν καθιερωθεί πολλά σκευάσματα κορτικοστεροειδών σε ρινικά σπρέι τα οποία είναι αποτελεσματικά, αλλά και πολύ ποιο ασφαλή από τα σκευάσματα που χορηγούνται από το στόμα.

Γενικός κανόνας που ανακουφίζει τον ασθενή, ελαχιστοποιεί και κάνει αποτελεσματικότερη την χρήση των αντιαλλεργικών φαρμάκων είναι οι συστηματικές πλύσεις και ψεκασμοί της μύτης με υπέρτονα υδατικά διαλύματα και σπρέι.

Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι ή όποια φαρμακευτική αγωγή για την αλλεργική ρινίτιδα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ασθενή με τον ΩΡΛ του, τόσο για την επιλογή του φαρμάκου που θα λαμβάνει ή τον συνδυασμό φαρμάκων, όσο και για την συχνότητα λήψης και τον χρόνο της θεραπείας.

Ο ΩΡΛ είναι εκείνος που θα εκπαιδεύσει τον ασθενή του, ώστε να έχει το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα με το λιγότερο φάρμακο. Θα προλαμβάνει και θα ελέγχει τις παρενέργειες και θα ανακουφίζει τον ασθενή από τα συμπτώματα της αλλεργίας, ώστε η νόσος να μη διαταράζει την καθημερινότητα του.

Τα εμβόλια απευαισθητοποίησης είναι σήμερα η πλέον ειδικά στοχευμένη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας, με άριστα αποτελέσματα.

Οι δερματικές δοκιμασίες, prick tests, ή σε ειδικές περιπτώσεις οι δοκιμασίες με αίμα, Rast tests, εκτελούνται για να προσδιοριστούν οι ουσίες, τα αλλεργιογόνα, στις οποίες ο συγκεκριμένος ασθενής είναι αλλεργικός.

Βάσει των οδηγιών που δίνει ο γιατρός σας, παρασκευάζεται ειδικό εμβόλιο συγκεκριμένης περιεκτικότητας και αναλογίας σε αλλεργιογόνα, όπως αυτό προσδιορίζεται από τα αποτελέσματα των prick tests.

Σήμερα το εμβόλιο χορηγείται σε υπογλώσσιες σταγόνες, είναι απόλυτα ασφαλές και με υψηλή αποτελεσματικότητα. Στόχος της ανοσοθεραπείας είναι η τροποποίηση της ανοσολογικής απάντησης προς τα ένοχα αλλεργιογόνα και η καταστολή της αλλεργικής αντίδρασης.

Χρόνος θεραπείας προτείνεται τα 2-3 χρόνια.

Οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα έχουν την τάση να αναπτύσσουν ρινοκολπίτιδα η οποία απαιτεί την ανάλογη θεραπεία. Επίσης μπορεί να αναπτύξουν αλλεργικούς πολύποδες .

 

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.