ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ Ή COVID-19

ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ Ή COVID-19

Η εποχική αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Την αλλεργική ρινίτιδα που εκδηλώνεται το φθινόπωρο την ονομάζουμε και φθινοπωρινή αλλεργική ρινίτιδα.

Κύριος ενοχοποιητικός παράγων της φθινοπωρινής αλλεργικής ρινίτιδας είναι εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, όπως γύρεις από την ανθοφορία του φθινοπώρου και σπόρια μυκήτων. Συνήθως αρχίζει να εκδηλώνεται από μέσα Αυγούστου μέχρι μέσα Νοεμβρίου αφού κύριοι ενοχοποιητικοί παράγοντες είναι το περδικάκι και τα αγροστώδη. Τα κύρια συμπτώματα της αλλεργίας του φθινοπώρου είναι:

  • φαγούρα στα μάτια, τη μύτη, το λαιμό,
  • ξηρός βήχας,
  • φτερνίσματα,
  • καταρροή,
  • οπισθορινική καταρροή που ερεθίζει το λαιμό, αλλά και
  • πονοκέφαλος,
  • κακή διάθεση και καταβολή καμιά φορά και
  • ανοσμία

εδώ γίνεται προφανές ότι μερικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, τα υπογραμμισμένα, μιμούνται συμπτώματα λοίμωξης από COVIT-19 και μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και πανικό.

Συνιστάται λοιπόν οι πάσχοντες από φθινοπωρινά αλλεργική ρινίτιδα να αρχίζουν τη γνωστή τους θεραπευτική αγωγή πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ανισταμινικό σπρέι ή από του στόματος ανισταμινικό.

Τέλος να παίρνουν μέτρα προφύλαξης όπως: Οι μετρήσεις γυρεοφορίας δείχνουν μεγάλες συγκεντρώσεις γυρεόκοκκων στη ατμόσφαιρα πριν τις 10 το πρωί. Επομένως ο αλλεργικός ασθενής θα πρέπει να δραστηριοποιείται στην ύπαιθρο μετά τις 10. Οπωσδήποτε αθλητισμός και σπορ στην ύπαιθρο θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η εργασία και εν γένει η παραμονή σε χώρους καθαρούς με κλειστά παράθυρα και καλής ποιότητας κλιματισμό, βοηθάει πολύ στη ανάσχεση των συμπτωμάτων. Επίσης επιστρέφοντας σπίτι η αλλαγή ενδυμάτων μετά ένα ντους συνιστάται ανεπιφύλακτα. Η χρήση μάσκας που συνιστάται για πρόληψη του COVID-19 αναμφίβολα είναι άριστο προληπτικό μέτρο και για την αλλεργική ρινίτιδα. Ασθενείς με επιμένουσα αλλεργική ρινίτιδα (ολοετή), εποχικές εξάρσεις και άσθμα, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή ώστε τα υποκείμενα νοσήματα να είναι ως ένα βαθμό ελεγχόμενα, σε περίπτωση προσβολής από COVID-19.

Οι ασθενείς που εξακολουθούν να πάσχουν από συμπτώματα αλλεργίας, μετά την τήρηση των πρωτοκόλλων θεραπείας τους, τη λήψη προληπτικών μέτρων και / ή την τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων, θα πρέπει να αξιολογούνται από τον γιατρό τους.

 

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.