ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΧΑΛΗΤΟ

Το ροχαλητό απασχολεί έντονα σήμερα την κοινωνία.

  • Οι μισοί ενήλικες ροχαλίζουν αλλά ροχαλίζουν και τα παιδιά.
  • Οι υπέρβαροι ροχαλίζουν αλλά ροχαλίζουν και άτομα κανονικού βάρους.
  • Οι καπνιστές ροχαλίζουν αλλά και άτομα με άριστους διατροφικούς κανόνες που ούτε καπνίζουν ούτε πίνουν μπορεί να ροχαλίζουν.

Τελικά το ροχαλητό είναι ένα σύμπτωμα που κάνει μαρτυρική τη συμβίωση ή προκαλεί και πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας;
Ας δούμε λοιπόν ποιοι είναι οι μύθοι και πια η αλήθεια για το ροχαλητό.

 

Αν ροχαλίζεις έχεις άπνοια ύπνου (υπνοαπνοϊκό σύνδρομο)

evaggelos-golas-orl-blog-roxalito-eikona1

Μύθος. Έως και οι μισοί ενήλικες ροχαλίζουν τακτικά, αλλά μόνο περίπου το 2%-4% έχει αποφρακτική άπνοια ύπνου. Είναι σαφώς διαφορετικές καταστάσεις. Εάν έχετε υπνοαπνοϊκά επεισόδια, σταματάτε να αναπνέετε ξανά και ξανά όλη τη νύχτα, σποραδικά ή και εκατοντάδες φορές. Η ρινική συμφόρηση ή το σχήμα του στόματος και του λαιμού σας μπορεί να προκαλέσουν ροχαλητό. Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι σύμπτωμα πολύ πιο σοβαρό από το ροχαλητό. Προδιαθέτει για προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, διαβήτη και χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία..

 

Οι ηλικιωμένοι ροχαλίζουν περισσότερο

evaggelos-golas-orl-blog-roxalito-eikona2

Γεγονός. Άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και παιδιά, μπορούν να ροχαλίζουν. Αλλά καθώς μεγαλώνουμε, οι μύες του λαιμού και η γλώσσα, χαλαρώνουν ενώ κοιμόμαστε. Έτσι δονούνται πιο εύκολα καθώς αναπνέουμε και αυτό είναι που προκαλεί το ροχαλητό.

 

Το ροχαλητό σημαίνει ότι κοιμάσαι βαθιά

evaggelos-golas-orl-blog-roxalito-eikona3

Μύθος. Το ροχαλητό και ιδιαίτερα αν συνυπάρχει με άπνοια ύπνου, διαταράσσει τους κύκλους του ύπνου και προκαλεί συνεχείς αφυπνίσεις με αποτέλεσμα να μη ξεκουραζόμαστε κατά τον ύπνο. Ειδικά τα άτομα με άπνοια ύπνου είναι πιο πιθανό να πάσχουν και από αυπνίες.

 

Όσοι κοιμούνται στο πλάι ροχαλίζουν λιγότερο

evaggelos-golas-orl-blog-roxalito-eikona4

Γεγονός. Το ροχαλητό είναι συνήθως χειρότερο όταν κοιμόμαστε ανάσκελα, επειδή η βαρύτητα τραβάει το λαιμό μας προς τα πίσω τοιχώματα του φάρυγγα, γεγονός που στενεύει τον αεραγωγό. Η αλλαγή της θέσης ύπνου δεν θα μας θεραπεύσει μαγικά από το ροχαλητό, αλλά μπορεί να μας βοηθήσει.

 

Οι γυναίκες σπάνια ροχαλίζουν

evaggelos-golas-orl-blog-roxalito-eikona5

Μύθος. Αν και είναι αλήθεια ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να ροχαλίζουν και να έχουν άπνοια ύπνου, αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν ροχαλίζουν. Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες ροχαλίζουν τουλάχιστον μερικές φορές την εβδομάδα. Η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση μπορεί να το επιδεινώσουν.

 

Το ροχαλητό μπορεί να χαλάσει τη διάθεση μας

evaggelos-golas-orl-blog-roxalito-eikona6

Γεγονός. Η αποφρατική άπνοια ύπνου, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης, εκνευρισμό, κόπωση, ημερήσια υπνηλία, αδιαφορία για sex και κατάθλιψη. Το ροχαλητό επηρεάζει επίσης τη διάθεση των παιδιών: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που ροχαλίζουν είναι πιο πιθανό να είναι ανήσυχα και συναισθηματικά αντιδραστικά.

 

Τα υπναγωγά χάπια βοηθούν τον έλεγχο του ροχαλητού

evaggelos-golas-orl-blog-roxalito-eikona7

Μύθος. Εάν δεν κοιμόμαστε εύκολα, ίσως ένα υπναγωγό φαρμακευτικό ή παραφαρμακευτικό σκεύασμα βοηθήσει. Τα σκευάσματα αυτά, που πολλά από αυτά ως συμπληρώματα διατροφής δεν απαιτούν ιατρική συνταγή, βοηθούν να κοιμηθούμε αλλά συγχρόνως χαλαρώνουν τους μύες μας και επιδεινώνουν το ροχαλητό.

 

Η αφυδάτωση επιδεινώνει το ροχαλητό

evaggelos-golas-orl-blog-roxalito-eikona8

Γεγονός. Εάν δεν πίνουμε αρκετό νερό, οι μύτη και το στόμα μας μπορεί να στεγνώσουν, καθιστώντας το ροχαλητό πιο πιθανό. Η κατανάλωση νερού και υγρών κατά την ημέρα κάνουν το ροχαλητό πιο ήπιο. Η χρήση υγραντήρα στην κρεβατοκάμαρά μας μπορεί επίσης να βοηθήσει, γιατί μειώνει τη ρινική συμφόρηση.

 

Το ροχαλητό μας επηρεάζει μόνον εμάς

evaggelos-golas-orl-blog-roxalito-eikona9

Μύθος. Αν ροχαλίζουμε είναι πιθανό να εκνευρίζουμε το σύντροφο μας και να τον κρατάμε ξύπνιο. Οι σύντροφοι των ροχαλητικών έχουν πολλές αφυπνίσεις κατά την διάρκεια της νύχτας. Επίσης είναι ενδεχόμενο να παρουσιάσουν αρτηριακή υπέρταση. Το ροχαλητό επηρεάζει επίσης τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού και αποτελεί λόγο να διαταραχθεί η συμβίωση.

 

Η απώλεια βάρους βοηθάει στον έλεγχο του ροχαλητού

evaggelos-golas-orl-blog-roxalito-eikona10

Γεγονός. Για μερικούς ανθρώπους, επιπλέον βάρος σημαίνει επιπλέον ιστός, που μπορεί να οδηγήσει σε ροχαλητό. Και υπάρχουν στοιχεία ότι τα υπέρβαρα άτομα που αδυνατίζουν ροχαλίζουν λιγότερο. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι και οι άνθρωποι που δεν είναι υπέρβαροι ροχαλίζουν. Ο γιατρός θα εκτιμήσει εφόσον ροχαλίζουμε αν πρέπει ή όχι να χάσουμε βάρος.

 

Ένα βραδινό ποτό βοηθάει

evaggelos-golas-orl-blog-roxalito-eikona11

Μύθος. Είναι αλήθεια ότι το αλκοόλ σε κάνει να κοιμάσαι γρήγορα, αλλά θα ξυπνάς πιο συχνά το δεύτερο μισό της νύχτας. Επίσης, το αλκοόλ χαλαρώνει τους μύες του λαιμού σας, γεγονός που φράζει τον αεραγωγό σας και κάνει το ροχαλητό πιο πιθανό.

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.