ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

evaggelos-golas-ioannina-orl-epoxiakes-allergies-fternisma

 

Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες πολλές φορές γίνονται βασανιστικές και οι ασθενείς για να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας και του πυρετού εκ χόρτου συνήθως καταφεύγουν στην χρήση συνθετικών αντιαλλεργικών φαρμάκων είτε με την προτροπή του γιατρού τους είτε από δική τους πρωτοβουλία. Υπάρχει όμως σημαντικός αριθμός ασθενών που επιχειρούν εναλλακτικές λύσεις με προϊόντα που προέρχονται από τη φύση να ελέγξουν τα συμπτώματα τους.
Οι εποχικές αλλεργίες και κατά κύριο λόγο η αλλεργική ρινίτιδα, προκαλεί δυσάρεστά συμπτώματα όπως επίμονή καταρροή, υγρή μύτη, φτερνίσματα, φαγούρα στη μύτη και τα μάτια, ρινική συμφόρεση και κάποιες φορές ξηρό βασανιστικό βήχα.

evaggelos-golas-ioannina-orl-epoxiakes-allergies-2

Ο κανόνας είναι η χρήση των καθιερωμένων αντιαλλεργικών φαρμάκων για τον έλεγχο της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας, σε σπρέι ή από το στόμα, όπως είναι τα αντισταμινικά, κορτιζονούνα, αντιλευκοτριενικά κοκ. Αυτά τα φάρμακά έχουν άριστα αποτελέσματα με άμεση δράση και ελεγχόμενες παρενέργειες. Ωστόσο πολλοί πάσχοντες προτιμούν θεραπείες με προϊόντα της φύσης.

evaggelos-golas-ioannina-orl-epoxiakes-allergies

Υπάρχουν προίόντα της φύσης με αντιαλλεγική δράση και είναι σκόπιμο να γίνει αναφορά σε κάποια από αυτά.
Το Butterbur είναι ένα βότανο γνωστό για τις αντιαλλεργικές του ιδιώτητες.
Σε ελβετικό εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι η βουτυρίδα είναι ισχυρό αντισταμινικό, μπορεί να ελέγχει τον πυρετό εκ χόρτου, δηλαδή την εποχική αλλεργική ρινίτιδα και το κυριότερο, δεν παρουσιάζει υπνηλία ή άλλες παρενέργειες, όπως μπορεί να συμβεί με τα συνταγογραφούμενα αντισταμινικά

 

Το πράσινο τσάι περιέχει μια ουσία που μπορεί να εμποδίσει ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις στο σώμα, σύμφωνα με μελέτες Ιαπώνων επιστημόνων. Μπορεί να μειώσει το φτέρνισμα και τον κνησμό στα μάτια μπορούσαν να βοηθήσουν.

 

Οι καυτερές πιπεριές αποτελούν ακόμα μια λύση και θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Περιέχουν την ουσία καψαϊκίνη, η οποία μειώνει τη ρινική συμφόρηση.

evaggelos-golas-ioannina-orl-epoxiakes-allergies-piperies

 

Επίσης, η αλισίνη, που βρίσκεται στο σκόρδο, είναι μια αντιφλεγμονώδης ουσία που μπορεί να μειώσει το οίδημα και να ελέγξει τη φλεγμονή .

evaggelos-golas-ioannina-orl-epoxiakes-allergies-skordo

 

Τα δοχεία ρινοπλύσεων, με ήπια υπέρτονο διάλυμα νερού (νερό χλιαρό με πολύ λίγο αλάτι) επίσης προσφέρουν σημαντική ανακούφιση αφού απομακρύνουν τις βλέννες με τα φλεγμονώδη στοιχεία και δρουν αποιδηματικά.

evaggelos-golas-ioannina-orl-epoxiakes-allergies-doxeia-rinoplisewn

Οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στη μύτη και τα ιγμόρεια, οδηγώντας σε συμφόρηση και οίδημα.
Η χρήση υγραντήρα απελευθερώνει υδρατμούς στον αέρα του δωματίου και βοηθάει στην ενυδάτωση των ξηρών βλεννογόνων του ρινοκολπικού συστήματος, με αποτέλεσμα λιγότερη συμφόρεση και δυσφορία.

evaggelos-golas-ioannina-orl-epoxiakes-allergies-igrantiras

 

Το έλαιο ευκαλύπτου, από τα φύλλα των δέντρων ευκαλύπτου, έχει βρεθεί σε μελέτες ότι μειώνει την αλλεργική φλεγμονή. Προσθέστε μερικές σταγόνες σε ένα μπολ με βραστό νερό και αναπνεύστε τους ατμούς.

evaggelos-golas-ioannina-orl-epoxiakes-eukaliptos

Η ηλεκτρική σας σκούπα θα πρέπει να έχει ένα φίλτρο αέρα υψηλής απόδοσης, ώστε να μπορείτε να απαλλάξετε το σπίτι από τη γύρη και η χρήση της την περίοδο της αλλεργίας πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση. Αυτά τα φίλτρα ελαχιστοποιούν αποτελεσματικά την ποσότητα της γύρης που προκαλεί συμπτώματα μέσα στο σπίτι.
Μπορείτε επίσης να φοράτε προστατευτικό ρουχισμό για να μειώσετε την έκθεσή σας στη γύρη όταν βρίσκεστε έξω. Φορέστε γυαλιά ηλίου, καπέλο με φαρδύ γείσο και μακρύ παντελόνι για να μην εισχωρήσει η γύρη στο δέρμα σας. Θυμηθείτε να αφαιρείτε τα ρούχα σας στο τέλος της ημέρας και να κάνετε ντους για να αφαιρέσετε τυχόν γύρη από το σώμα σας.

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.