ΑΚΑΡΕΑ ΚΑΙ ΜΥΚΗΤΕΣ

ΑΚΑΡΕΑ ΚΑΙ ΜΥΚΗΤΕΣ

Αλλεργία της αναπνευστικής οδού στα ακάρεα και τους μύκητες. Μέτρα πρόληψης στους χώρους διαβίωσης.

Επίμονη, ολοετής, αλλεργική ρινίτιδα, με υφέσεις και εξάρσεις και συμπτώματα όπως μπουκωμένη μύτη, ρινική καταρροή και φταρνίσματα, που επιδεινώνονται κατά τη παραμονή μας στους χώρους διαβίωσης και κυρίως στη κρεβατοκάμαρα τις πρωινές ώρες, είναι εικόνα που παραπέμπει στην αλλεργική ρινίτιδα από υπερευαισθητοποίηση στα ακάρεα της σκόνης και τους μύκητες. Εδώ η κλινική εξέταση από ειδικό ΩΡΛ γιατρό βάζει τη διάγνωση που επιβεβαιώνεται από τα δερματικά, prick τεστ.
Οι ασθενείς με επιμένουσα αλλεργική ρινίτιδα στα ακάρεα, τους μύκητες ή και στα δυο, πρέπει να έχουν συστηματική παρακολούθηση και πρόγραμμα φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης πρόγραμμα απευαισθητοποίησης προς τις ένοχες ουσίες, έχει ως αποτέλεσμα μακροχρόνια ύφεση της αλλεργικής αντίδρασης και θωρακίζει τον ασθενή για το ενδεχόμενο εκδήλωσης βρογχικού άσθματος και εμφάνισης ρινοκολπικών πολυπόδων.
Μέτρα που βοηθούν στη μείωση του πληθυσμού των μυκήτων και ακάρεων στους χώρους διαβίωσης αποδίδουν σημαντικά στον έλεγχο και την ύφεση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Διατηρείστε τα αντικείμενα στεγνά, ελέγξτε διαρροές

Τα σπόρια μούχλας και τα ακάρεα δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε στεγνές επιφάνειες. Χρειάζονται υγρασία για να κολλήσουν και να συσσωρευτούν. Ελέγξτε πιθανές διαρροές στην υδραυλική και αποχετευτική εγκατάσταση. Σκουπίστε τις υγρές επιφάνειες στο μπάνιο, κουζίνα κλπ. Τους χειμερινούς μήνες σκουπίστε τους υδρατμούς από τα παράθυρα.

allergiki-rinitida

 

Επίμονος καθημερινός αερισμός

Το σπίτι πρέπει να αερίζεται συστηματικά ώστε να διατηρείται χαμηλό το επίπεδο υγρασίας. Οι ανεμιστήρες ή το κλιματιστικό ρίχνει το επίπεδο της υγρασίας και ο φυσικός αερισμός με ανοιχτά παράθυρα τις ξηρές ημέρες βοηθάει.

 

Αδειάστε το πλυντήριο μετά κάθε πλύση

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image4

Το πλυντήριο ρούχων προγραμματίζεται για τις πλύσεις και δεν το σκεπτόμαστε. Προσοχή όμως μη αφήνετε βρεγμένα ρούχα στο πλυντήριο. Στο υγρό μη αεριζόμενο σκοτεινό περιβάλλον του κάδου διαμορφώνονται άριστες συνθήκες για να αναπτυχθούν μύκητες και μούχλα.

 

Καθαρίστε μύκητες και μούχλα από το μπάνιο

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image5

Στο μπάνιο από το ντους και τους υδρατμούς, η υγρασία είναι δεδομένη και πολύ εύκολα αναπτύσσονται μύκητες. Επίσης στο μονωτικό λάστιχο της πόρτας του ψυγείου. Χρησιμοποιείστε προϊόντα καθαριότητας με μυκητοκτόνες ιδιότητες που έχουν άριστα αποτελέσματα.

 

Δοκιμάστε ένα φράγμα ατμών

Υπάρχουν ειδικά οικοδομικά υλικά επένδυσης που δημιουργούν φράγμα στους ατμούς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επένδυση σε υπόγεια, μηχανοστάσια κλπ. Όπως η πλαστική μεμβράνη πολυεθυλενίου.

 

Η χρήση εξαεριστήρα

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image6

Η εγκατάσταση εξαεριστήρα σε μπάνιο και κουζίνα έχει πολύ καλό αποτέλεσμα στην ποιότητα του αέρα. Απομακρύνει τον ατμό από το μαγείρεμα και το μπάνιο που συνήθως επικάθεται στους τοίχους και τα ντουλάπια και δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης μυκήτων.

 

Ελέγξτε τα επίπεδα υγρασίας των εσωτερικών χώρων

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image7-αλλεργική ρινίτιδα

Το υγρόμετρο είναι μια μικρή συσκευή χειρός που μπορείτε να αγοράσετε για να ελέγχετε το ποσοστό υγρασίας στον αέρα του σπιτιού σας. Ο στόχος είναι να διατηρήσετε την υγρασία όσο πιο χαμηλά μπορείτε — ιδανικά κάτω από 50% — όλη την ημέρα.

 

Ελέγξτε το χαλί σας

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image8

Χαλιά μοκέτες και λοιπά καλύμματα των δαπέδων, ιδιαίτερα αν είναι προσκολλημένα και δεν μετακινούνται, είναι δύσκολο να στεγνώσουν όταν βρέχονται από διάφορα υγρά. Εάν το χαλί μουλιάσει ίσως χρειαστεί αντικατάσταση. Η χρήση μικρών φερτών καλυμμάτων δαπέδου φαίνεται να είναι πιο υγιεινή.

 

Ελέγξτε άμεσα πιθανές διαρροές

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image9-αλλεργική ρινίτιδα

Βλέπετε σημάδια διαρροής στην οροφή σας ή δημιουργία συμπυκνωμένων ατμών στα παράθυρα ή τους σωλήνες; Αντιμετωπίστε το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό. Όσο περισσότερο παραμένει η υγρασία, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτυχθεί η μούχλα.

 

Επιλέξτε ειδικά μυκητοκτόνα χρώματα

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image10-αλλεργική ρινίτιδα

Μπορείτε να αναμίξετε ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη μούχλας σε χρώμα για να δημιουργήσετε ένα φράγμα στις επιφάνειες καθώς τις επικαλύπτετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε μπάνια, κουζίνες και άλλους χώρους με υψηλή υγρασία.

 

Μονώστε τους σωλήνες

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image11-αλλεργική ρινίτιδα

Οι σωλήνες είναι επιρρεπείς σε συμπύκνωση ατμών και συγκράτηση υγρασίας, ειδικά όταν είναι πιο κρύοι από τον αέρα γύρω τους. συνιστάται να τυλίξετε τους σωλήνες σας με αφρό ή άλλο μονωτικό υλικό.

 

Τέλος το υπνοδωμάτιο

Το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι ένας χώρος

  • απέριττος
  • χωρίς βαριές κουρτίνες,
  • υφασμάτινες καρέκλες – πολυθρόνες,
  • καθαρό δάπεδο κατά προτίμηση ξύλινο που δεν καλύπτεται από χαλιά, μοκέτες, βελέντζες κλπ.
  • Ειδικά από την παιδική κρεβατοκάμαρα πρέπει να απομακρύνουμε κούκλες και παιχνίδια υφασμάτινα λούτρινα κλπ

Στρώμα και ανώστρωμα πρέπει

  • να σκουπίζονται συχνά με ηλεκτρική σκούπα και
  • τα κλινοσκεπάσματα να αλλάζονται 1-2 φορές την εβδομάδα, είναι δε σημαντικό αν καθημερινά για κάποιες ώρες μπορούν να εκτίθενται στο ήλιο.
  • Να διατίθενται αρκετά μαξιλάρια από υποαλλεργικό υλικό τα οποία μπαίνουν στο πλυντήριο.

Με τα μέτρα αυτά ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των ακάρεων.

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image12-αλλεργική ρινίτιδα evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image13-αλλεργική ρινίτιδα

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ για την αλλεργική ρινίτιδα.

Διαβάστε εδώ

Ιωάννα-Ελένη (Ελεάννα) Βιρβιδάκη, PhD, CCC-SLP
Μάστερ Παθολογίας Λόγου-Ομιλίας-Κατάποσης, Πανεπ. Βοστώνης, Η.Π.Α.
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
email: info@virvidaki.gr

Βιογραφικό.
H Ελεάννα Βιρβιδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα ενώ έλκει την καταγωγή της από τα Χανιά. Το 1994 ξεκίνησε τον κύκλο των σπουδών της στην Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών με προπτυχιακές
σπουδές ιατρικής κατεύθυνσης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από το Boston University (MSc). Το 2001 απέκτησε το δίπλωμα της κλινικής επάρκειας (Certificate of Clinical Competence) στην Παθολογία Λόγου και Ομιλίας από την Αμερικάνικη Ένωση Λογοπαθολόγων και Ακοολόγων (ΑSHA), της οποίας παραμένει ενεργό μέλος έως και σήμερα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και πριν την επιστροφή της στην Ελλάδα, εργάσθηκε ως υπεύθυνη λογοπαθολόγος σε μεγάλες μονάδες αποκατάστασης νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και κατάποσης ενώ παράλληλα προσέφερε
εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην κλινική λογοπαθολογίας του Massachusetts General Hospital. To 2003 επέστρεψε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και την Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Έχει συμμετάσχει με πολυάριθμες ανακοινώσεις ως προσκεκλημένη εισηγήτρια και συντονίστρια σε διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, με επίκεντρο εισηγήσεων στην αξιολόγηση και αποκατάσταση νευρογενών διαταραχών επικοινωνίας και σίτισης-κατάποσης (δυσφαγίας). Από τα τέλη του 2009, λειτουργεί το ιδιωτικό της γραφείο στα Ιωάννινα, σήμερα ως επιστημονική υπεύθυνη της διερευνημένης διεπιστημονικής ομάδας «Λογοποίηση». Μεταξύ του 2009-2015, επιτέλεσε το διδακτικό της έργο στο τμήμα λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Ηπείρου ως έμμισθη επιστημονική συνεργάτης ενώ τελευταία, αποτελεί ακαδημαϊκή υπότροφο των τμημάτων λογοθεραπείας των Πανεπιστημίων Πατρών και Ιωαννίνων. Κλινικά, ασχολείται με
παιδιά, εφήβους, ενήλικες και υπερήλικες με διαταραχές ομιλίας και λόγου/γλώσσας, ενώ τα κύρια κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς αποκατάστασης λόγου-ομιλίας και σίτισης- κατάποσης σε επίκτητες νευρολογικές βλάβες. Σήμερα, είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με αντικείμενο τον προσυμπτωματικό έλεγχο κατάποσης στο οξύ αγγειακό
εγκεφαλικό επεισόδιο.