ΑΚΑΡΕΑ ΚΑΙ ΜΥΚΗΤΕΣ

ΑΚΑΡΕΑ ΚΑΙ ΜΥΚΗΤΕΣ

Αλλεργία της αναπνευστικής οδού στα ακάρεα και τους μύκητες. Μέτρα πρόληψης στους χώρους διαβίωσης.

Επίμονη, ολοετής, αλλεργική ρινίτιδα, με υφέσεις και εξάρσεις και συμπτώματα όπως μπουκωμένη μύτη, ρινική καταρροή και φταρνίσματα, που επιδεινώνονται κατά τη παραμονή μας στους χώρους διαβίωσης και κυρίως στη κρεβατοκάμαρα τις πρωινές ώρες, είναι εικόνα που παραπέμπει στην αλλεργική ρινίτιδα από υπερευαισθητοποίηση στα ακάρεα της σκόνης και τους μύκητες. Εδώ η κλινική εξέταση από ειδικό ΩΡΛ γιατρό βάζει τη διάγνωση που επιβεβαιώνεται από τα δερματικά, prick τεστ.
Οι ασθενείς με επιμένουσα αλλεργική ρινίτιδα στα ακάρεα, τους μύκητες ή και στα δυο, πρέπει να έχουν συστηματική παρακολούθηση και πρόγραμμα φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης πρόγραμμα απευαισθητοποίησης προς τις ένοχες ουσίες, έχει ως αποτέλεσμα μακροχρόνια ύφεση της αλλεργικής αντίδρασης και θωρακίζει τον ασθενή για το ενδεχόμενο εκδήλωσης βρογχικού άσθματος και εμφάνισης ρινοκολπικών πολυπόδων.
Μέτρα που βοηθούν στη μείωση του πληθυσμού των μυκήτων και ακάρεων στους χώρους διαβίωσης αποδίδουν σημαντικά στον έλεγχο και την ύφεση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Διατηρείστε τα αντικείμενα στεγνά, ελέγξτε διαρροές

Τα σπόρια μούχλας και τα ακάρεα δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε στεγνές επιφάνειες. Χρειάζονται υγρασία για να κολλήσουν και να συσσωρευτούν. Ελέγξτε πιθανές διαρροές στην υδραυλική και αποχετευτική εγκατάσταση. Σκουπίστε τις υγρές επιφάνειες στο μπάνιο, κουζίνα κλπ. Τους χειμερινούς μήνες σκουπίστε τους υδρατμούς από τα παράθυρα.

allergiki-rinitida

 

Επίμονος καθημερινός αερισμός

Το σπίτι πρέπει να αερίζεται συστηματικά ώστε να διατηρείται χαμηλό το επίπεδο υγρασίας. Οι ανεμιστήρες ή το κλιματιστικό ρίχνει το επίπεδο της υγρασίας και ο φυσικός αερισμός με ανοιχτά παράθυρα τις ξηρές ημέρες βοηθάει.

 

Αδειάστε το πλυντήριο μετά κάθε πλύση

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image4

Το πλυντήριο ρούχων προγραμματίζεται για τις πλύσεις και δεν το σκεπτόμαστε. Προσοχή όμως μη αφήνετε βρεγμένα ρούχα στο πλυντήριο. Στο υγρό μη αεριζόμενο σκοτεινό περιβάλλον του κάδου διαμορφώνονται άριστες συνθήκες για να αναπτυχθούν μύκητες και μούχλα.

 

Καθαρίστε μύκητες και μούχλα από το μπάνιο

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image5

Στο μπάνιο από το ντους και τους υδρατμούς, η υγρασία είναι δεδομένη και πολύ εύκολα αναπτύσσονται μύκητες. Επίσης στο μονωτικό λάστιχο της πόρτας του ψυγείου. Χρησιμοποιείστε προϊόντα καθαριότητας με μυκητοκτόνες ιδιότητες που έχουν άριστα αποτελέσματα.

 

Δοκιμάστε ένα φράγμα ατμών

Υπάρχουν ειδικά οικοδομικά υλικά επένδυσης που δημιουργούν φράγμα στους ατμούς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επένδυση σε υπόγεια, μηχανοστάσια κλπ. Όπως η πλαστική μεμβράνη πολυεθυλενίου.

 

Η χρήση εξαεριστήρα

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image6

Η εγκατάσταση εξαεριστήρα σε μπάνιο και κουζίνα έχει πολύ καλό αποτέλεσμα στην ποιότητα του αέρα. Απομακρύνει τον ατμό από το μαγείρεμα και το μπάνιο που συνήθως επικάθεται στους τοίχους και τα ντουλάπια και δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης μυκήτων.

 

Ελέγξτε τα επίπεδα υγρασίας των εσωτερικών χώρων

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image7-αλλεργική ρινίτιδα

Το υγρόμετρο είναι μια μικρή συσκευή χειρός που μπορείτε να αγοράσετε για να ελέγχετε το ποσοστό υγρασίας στον αέρα του σπιτιού σας. Ο στόχος είναι να διατηρήσετε την υγρασία όσο πιο χαμηλά μπορείτε — ιδανικά κάτω από 50% — όλη την ημέρα.

 

Ελέγξτε το χαλί σας

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image8

Χαλιά μοκέτες και λοιπά καλύμματα των δαπέδων, ιδιαίτερα αν είναι προσκολλημένα και δεν μετακινούνται, είναι δύσκολο να στεγνώσουν όταν βρέχονται από διάφορα υγρά. Εάν το χαλί μουλιάσει ίσως χρειαστεί αντικατάσταση. Η χρήση μικρών φερτών καλυμμάτων δαπέδου φαίνεται να είναι πιο υγιεινή.

 

Ελέγξτε άμεσα πιθανές διαρροές

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image9-αλλεργική ρινίτιδα

Βλέπετε σημάδια διαρροής στην οροφή σας ή δημιουργία συμπυκνωμένων ατμών στα παράθυρα ή τους σωλήνες; Αντιμετωπίστε το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό. Όσο περισσότερο παραμένει η υγρασία, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτυχθεί η μούχλα.

 

Επιλέξτε ειδικά μυκητοκτόνα χρώματα

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image10-αλλεργική ρινίτιδα

Μπορείτε να αναμίξετε ουσίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη μούχλας σε χρώμα για να δημιουργήσετε ένα φράγμα στις επιφάνειες καθώς τις επικαλύπτετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε μπάνια, κουζίνες και άλλους χώρους με υψηλή υγρασία.

 

Μονώστε τους σωλήνες

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image11-αλλεργική ρινίτιδα

Οι σωλήνες είναι επιρρεπείς σε συμπύκνωση ατμών και συγκράτηση υγρασίας, ειδικά όταν είναι πιο κρύοι από τον αέρα γύρω τους. συνιστάται να τυλίξετε τους σωλήνες σας με αφρό ή άλλο μονωτικό υλικό.

 

Τέλος το υπνοδωμάτιο

Το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι ένας χώρος απέριττος χωρίς βαριές κουρτίνες, υφασμάτινες καρέκλες – πολυθρόνες, καθαρό δάπεδο κατά προτίμηση ξύλινο που δεν καλύπτεται από χαλιά, μοκέτες, βελέντζες κλπ. Ειδικά από την παιδική κρεβατοκάμαρα πρέπει να απομακρύνουμε κούκλες και παιχνίδια υφασμάτινα λούτρινα κλπ
Στρώμα και ανώστρωμα πρέπει να σκουπίζονται συχνά με ηλεκτρική σκούπα και τα κλινοσκεπάσματα να αλλάζονται 1-2 φορές την εβδομάδα, είναι δε σημαντικό αν καθημερινά για κάποιες ώρες μπορούν να εκτίθενται στο ήλιο. Να διατίθενται αρκετά μαξιλάρια από υποαλλεργικό υλικό τα οποία μπαίνουν στο πλυντήριο.
Με τα μέτρα αυτά ελαχιστοποιείται ο πληθυσμός των ακάρεων.

evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image12-αλλεργική ρινίτιδα evaggelos-golas-orl-ioannnina-blog-akarea-kai-mikites-image13-αλλεργική ρινίτιδα

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ για την αλλεργική ρινίτιδα.

Διαβάστε εδώ