gollas2-alergies

Συνδρομο Στοματικης Αλλεργιας (μερος β)

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αλλεργίες

Συνεχίζοντας από το μέρος α...

Ποιες τροφές ενοχοποιούνται;

 

Νωπές τροφές προκαλούν τις περισσότερες και σοβαρότερες αντιδράσεις. Η αλλεργιογονικότητά τους εκπίπτει ή και καταργείται αν μαγειρευτούν, ψηθούν και εν γένει υποστούν επεξεργασία. Φαίνεται ότι με αυτές τις διαδικασίες καταστρέφονται οι αλλεργιογόνες πρωτεΐνες. Εξαιρούνται το σέλινο και οι ξηροί καρποί που διατηρούν την αλλεργιογονικότητά τους ακόμη και όταν έχουν υποστεί την όποια επεξεργασία. Τμήματα του φυτού, όπως ο φλοιός, μπορεί να είναι περισσότερο αλλεργιογόνα από άλλα. Η αλλεργιογονικότητα των φρούτων περιορίζεται με την αποθήκευσή τους. Τροφές που έχουν αναφερθεί για αναφυλακτικές αντιδράσεις είναι:

 

  • Ακτινίδια

  • Φουντούκια

  • Λευκή Πατάτα

  • Σέλινο

  • Μαϊντανός

  • Φασόλια

  • Κύμινο

Add a comment

Συνδρομο Στοματικης Αλλεργιας (μερος α)

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αλλεργίες

sindromo-stomatikis-allergias1Τι είναι το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας;

 

Σύνδρομο Στοματικής Αλλεργίας (Σ.Σ.Α.) είναι η αλλεργική αντίδραση προς ορισμένες πρωτεΐνες φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών, η οποία αναπτύσσεται σε άτομα με ήδη εκδηλωμένη αντίδραση σε αλλεργιογόνα γυρεοκόκκων. Αναφέρεται ως Σ.Σ.Α. γιατί οι αλλεργικές εκδηλώσεις εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και τον φάρυγγα. Οι αλλεργικές αντιδράσεις του Σ.Σ.Α. Δεν έχουν σχέση με εντομοκτόνα, μέταλλα, άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την καλλιέργεια, τυποποίηση και συσκευασία των τροφίμων. Το Σ.Σ.Α. είναι η αντανάκλαση του φαινομένου της διασταυρούμενης αντίδρασης ειδικών IgE αντισωμάτων προς τους επίτοπους ορισμένων πρωτεϊνών γύρεων και τροφών.

 

Add a comment

Κλινικη αξιολόγηση δερματικων δοκιμασιων σε ατομα με ΩΡΛ αλλεργικες παθησεις

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αλλεργίες

με αποστειρωση1Κλινική αξιολόγηση δερματικών δοκιμασιών σε άτομα με ΩΡΛ αλλεργικές παθήσεις

Για τη χορήγηση εμβολίων απευαισθητοποίησης, ο προσδιορισμός των αλλεργιογόνων που θεωρούνται υπεύθυνα για την αλλεργική αντίδραση είναι απαραίτητος.

Κλινικές δοκιμασίες που εφαρμόζονται για τον προσδιορισμό των υπευθύνων αλλεργιογόνων:

  1. Δερματικές δοκιμασίες (Skin tests)
  • Ενδοδερμικές (Intradermal test)
  • Ενδοεπιδερμικές (Prick test)

  2. Δοκιμασίες πρόκλησης (provocation Tests)

Στην ΩΡΛ αλλεργία, έχουν επικρατήσει οι ενδοεπιδερμικές δοκιμασίες (Prick Tests). Αν χρειαστεί συμπληρώνονται και επιβεβαιώνονται από τα Rast Tests in vitro ακτινο-αλλεργο-προσροφητικές δοκιμασίες.

Add a comment

Η κλιματικη αλλαγη φαινεται να ενισχυει την παραγωγη γυρης αγρωστωδων

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αλλεργίες

ripansi-giri-allergia-egolasΣτα επόμενα 100 χρόνια, η κλιματική αλλαγή θα ενισχύσει τα επίπεδα της γύρης των αγρωστωδών στον αέρα, με αποτέλεσμα εκρηκτική αύξηση του επιπολασμού της εποχικής αλλεργικής ρινίτιδας, αλλά και σαφή επιδείνωση των συμπτωμάτων του αλλεργικού ασθενή.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι με την αλλαγή του κλίματος και την αύξηση του CO2 στην ατμόσφαιρά, θα αυξηθεί προοδευτικά η παραγωγή γύρης των αγρωστωδών και η γυρεοφορία, με αποτέλεσμα, μετά 100 χρόνια, η έκθεση των ανθρώπων στη γύρη να ξεπερνά τα σημερινά επίπεδα κατά 202%.

Add a comment

Κρυολογημα ή αλλεργικη ρινιτιδα;

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αλλεργίες

koritsakiΔεν είναι σπάνιο ασθενείς που “εύκολα κρυολογούν” και παρουσιάζουν ήπιες, παρατεταμένες ενοχλήσεις από μύτη, λαιμό, αυτιά, να παίρνουν την πρωτοβουλία από μόνοι τους ή με τη συνδρομή του φαρμακοποιού τους και να παίρνουν αντιβίωση, παυσίπονα, αντισηπτικά, βιταμίνες, κατά το δοκούν. Επίσης να ταλαιπωρούνται παίρνοντας μέτρα προστασίας όπως, να αποφεύγουν κρύες τροφές, ποτά, νερό. Να ντύνονται με υπερβολικά πολλά ρούχα για να προστατευτούν από το κρύο ή να περιορίζουν τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο για να μη κρυώσουν.

Έχει αποδειχθεί ότι, οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν καμία ειδική ευαισθησία για να αρρωσταίνουν εύκολα. Τα ενοχλήματα τους δεν οφείλονται σε λοιμώξεις από μικρόβια ή ιούς. Ενδεχομένως να πάσχουν από αλλεργία. Οι ασθενείς αυτοί, αντιμετωπίζουν τελείως λάθος το πρόβλημα τους και πέφτουν σε ένα φαύλο κύκλο θεραπευτικής αγωγής, με μοναδικό αποτέλεσμα να παρατείνουν την ταλαιπωρία τους.

Add a comment

Εποχικη αλλεργικη ρινιτιδα, πυρετος εκ χορτου, hay fever(μερος γ)

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αλλεργίες

allergy001

Συνεχίζοντας από το μέρος β...

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι, οι εποχικές αλλεργίες της άνοιξης εκδηλώνονται με μεγαλύτερη ένταση των συμπτωμάτων και διαρκούν περισσότερο από ότι στο παρελθόν. Εποχική αλλεργική νόσος, κοινό κρυολόγημα και γρίπη πολλές φορές συγχέονται γιατί έχουν παρόμοια συμπτωματολογία. Η εποχική επίμονη κόπωση και υπνηλία μπορεί να αποτελούν συμπτώματα της αλλεργικής νόσου.

 Συμβουλές για να ελέγξετε το συνάχι, το φτέρνισμα, τη φαγούρα και την καταρροή που προκαλεί η εποχική αλλεργική ρινίτιδα

Add a comment