Αυτι

gollas2-auti

Ωτοασπιδες την Ανασταση; Ακουγεται τρελο...(μερος β)

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αυτί

98

Συνεχίζοντας από το μέρος α...

Συμπτώματα του ακουστικού τραύματος

Το κύριο σύμπτωμα του ακουστικού τραύματος είναι η βαρηκοΐα.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πάσχοντες αρχικά παραπονούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται ήχους υψηλών συχνοτήτων. Ωστόσο μπορεί να εκδηλωθεί και πρόβλημα αντίληψης ήχων χαμηλότερων συχνοτήτων . Ο ακοολογικός έλεγχος στόχο έχει να προσδιοριστεί η έκταση των συχνοτήτων που επηρέασε το ακουστικό τραύμα.

Add a comment

Τι ειναι η νοσος του Meniere (μερος β)

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αυτί

91911277 XS

Συνεχίζοντας από το μέρος α...

Πως φτάνουμε στη διάγνωση της νόσου

Ο γιατρός θα πάρει ένα ιστορικό για την συχνότητα, την διάρκεια, τη βαρύτητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επεισοδίων, τη διάρκεια της βαρηκοΐας, πότε και αν αυτή εμφανίζεται, πότε έχετε εμβοές και αίσθημα πληρότητας και αν αυτό αφορά το ένα οι και τα δυο αυτιά σας. Υπάρχει ενδεχόμενο να ερωτηθείτε εάν υπάρχει ιατρικό ιστορικό προσβολής από σύφιλη, παρωτίτιδα ή άλλες σοβαρές λοιμώξεις στο παρελθόν, ωτίτιδες, αυτοάνοσο νόσημα, αλλεργία , ή αν έχετε υποβληθεί σε ωτοχειρουργική επέμβαση. Μπορεί να ερωτηθείτε για η γενική κατάσταση της υγείας σας, εάν υποφέρεται από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, νοσήματα του θυρεοειδούς αδένα, νευρολογικές ή ψυχικές διαταραχές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθούν εξετάσεις για διερεύνηση αυτών των διαταραχών.

Add a comment

Διαιτα για τη νοσο του Meniere και τον ενδολεμφικο υδρωπα (μερος β)

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αυτί

Membranous-Labyrinth-scd
Φυσιολογικός μεμβρανώδης λαβύρινθος

Διατεταμένος μεμβρανώδης λαβυρινθος. Νόσος του Meniere' ή ενδολεμφικός ύδρωπας

Συνεχίζοντας από το μέρος α...

Διατροφικοί στόχοι

Θεραπευτικός στόχος είναι η εξασφάλιση σταθερής σχέσης στα επίπεδα αίματος – υγρών του σώματος ώστε οι δευτεροπαθείς διακυμάνσεις των υγρών στο έσω αυτί να αποφεύγονται. Ο στόχος μας λοιπόν είναι, η ισορροπημένη διανομή υγρών και τροφής μέσα στην ημέρα και από ημέρα σε ημέρα. Τρώτε περίπου την ίδια ποσότητα φαγητού σε κάθε γεύμα και μη παραλείπετε γεύματα. Αν τρώτε snacks ενδιάμεσα των γευμάτων φροντίστε να τα τρώτε την ίδια ώρα.

Add a comment

Μεση ωτιτιδα και η θεραπεια της (μερος β)

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αυτί

tromaktiko

Συνεχίζοντας από το μέρος α...

Ποια είναι τα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας.

Τα προεξάρχοντα συμπτώματα της οξείας μέσης ωτίτιδας είναι ο πόνος και το αίσθημα πληρότητας στο αυτί. Παιδάκια που δεν μπορούν να εκφράσουν το πόνο τραβάν ή τρίβουν το αυτί τους.
Πυρετός συνοδεύει την οξεία μέση ωτίτιδα κυρίως στα παιδιά.
Η ακοή συνήθως επηρεάζεται και δημιουργείται αίσθημα βαρηκοΐας, η οποία οφείλεται στο ότι η τυμπανική μεμβράνη χάνει μέρος της κινητικότητάς της γιατί πιέζεται από το υγρό στο χώρο του τυμπάνου. Αλλά και η οστική αλυσίδα (σφύρα – άκμονας – αναβολέας ) εμφανίζει δυσκινησία γιατί “κολυμπάει” στα φλεγμονώδη υγρά που πληρώνουν το μέσο αυτί.
Έτσι το ηχητικό κύμα φθάνει εξασθενισμένο στο έσω αυτί.

Η απώλεια ακοής είναι παροδική και όταν απομακρυνθεί το υγρό από το μέσο αυτή η ακοή αποκαθίσταται στα φυσιολογικά επίπεδα. Μερικές φορές χωρίς την κατάλληλη θεραπεία η απώλεια ακοής μπορεί να χρονίσει.

Add a comment

Το αυτι και η λειτουργια του σε αλλαγες της ατμοσφαιρικης πιεσης. Πτησεις - Καταδυσεις (μερος β)

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αυτί

auti-atmosfairiki-piesi-2Συνεχίζοντας από το μέρος α...

Πως μπορείς να ξεμπλοκάρεις το αυτί σου

Η κατάποση ενεργοποιεί τους μυς που ανοίγουν την ευσταχιανή σάλπιγγα. Καταπίνουμε συχνότερα όταν μασάμε τσίχλα ή αφήνουμε καραμέλα μέντας να διαλύεται στο στόμα. Αυτή είναι μια καλή πρακτική ειδικά πριν και κατά την κάθοδο.

Το χασμουρητό είναι αποτελεσματικότερο γιατί είναι ισχυρότερος διεγέρτης για τους υπεύθυνους μυς. Είναι σκόπιμο κατά την κάθοδο να μη κοιμόμαστε γιατί δεν προκαλούμε συχνή κατάποση ώστε να εξισώνονται οι διαφορές της πίεσης.

Add a comment

Ο Θορυβος (μερος β)

Γράφτηκε από τον/την Ευάγγελος Γκόλας on . Posted in Αυτί

thoribos-egolas-2

Συνεχίζοντας από το μέρος α...

Πρόσφατες μελέτες

Έρευνες από επιστήμονες του Ιδρύματος Διερεύνησης της Κώφωσης των ΗΠΑ (Deafness Research Foundation) υποθέτουν ότι το αυτί μπορεί να είναι σε φάση αναμονής να ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο θόρυβο εάν ηπιότεροι ήχοι προηγήθηκαν και το προετοίμασαν. Προκαταρτικές μελέτες δίνουν στοιχεία επιβεβαίωσης μιας τέτοιας υπόθεσης.

Άλλη μελέτη εστιάζεται στην πιθανότητα εξωτερικοί ήχοι σε μια ένταση κοντά ή χαμηλότερα του επιπέδου αντίληψης μπορεί να ενισχύσει την δυνατότητα του αυτιού να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ήχους που είναι πάνω από τον ουδό ασφάλειας.

Το πρόγραμμα του ιδρύματος έρευνας της κώφωσης των ΗΠΑ, για την βαρηκοΪα που προκαλεί ο θόρυβο περιλαμβάνει 3 διαφορετικές περιοχές.

Add a comment